AB'de yeni mali krizleri 'önleme' zirvesi

Avrupa Birliği liderleri, euro bölgesinde yeni mali krizleri önlemeye yönelik adımların değerlendirileceği iki günlük zirve için Brüksel'de bir araya geliyor.

Herman von Rompuy, AB'nin geçmiş mali krizlerden dersler alması gerektiğini söylüyor

Avrupa Birliği liderleri, euro bölgesinde yeni mali krizleri önlemeye yönelik adımların değerlendirileceği iki günlük zirve için Brüksel'de bir araya geliyor.

Birliğin gelecek yılki bütçesi, zirvenin resmi gündeminde yer almıyor. Fakat İngiltere zirvede, diğer üyeleri Avrupa Parlamentosu'nun birlik bütçesinin yüzde 5,9 oranında artırılması yolundaki kararını reddetmeleri konusunda ikna etmeye çalışacağını açıkladı.

Reklam
Reklam

Birçok ülkede kemer sıkma programları uygulanması nedeniyle liderlerin yüzde 2,9'luk bir artış üzerinde uzlaşabilecekleri belirtiliyor.

'Oy hakları askıya alınmalı' Yunanistan gibi, Avrupa Birliği'nin belirlediği mali kuralları ihlal eden ülkelerin oy haklarının askıya alınması önerisinin de zirvede gündeme gelmesi bekleniyor.

Fransa ve Almanya'nın 9 gün önce ortaya attıkları bu önerinin hayata geçirilebilmesi için Avrupa Birliği'nin işleyişini düzenleyen Lizbon Antlaşması'nda değişiklik yapılması gerekiyor. Antlaşma, üye ülkelerde yaklaşık 10 yıl süren zorlu bir onay süreci ardından geçen sene yürürlüğe girmişti.

Antlaşmada yapılacak değişikliklerin yine tüm üyelerin parlamentolarında onaylanması şartı var.

Önerilen değişiklik kapsamında borç seviyesi gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 60'ını geçen ülkelere yaptırım uygulanması isteniyor.

Böylece Yunanistan'dakine benzer bir krizin tekrarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, "Geçen baharda cesur kararlar aldık, euro savaşını kazandık. Bugün geçmiş krizlerden ders alabileceğimizi göstermeliyiz" dedi.

Reklam
Reklam