İSTANBUL (İHA) - Avrupa Birliği, tekstil kotalarına düğümlenen tartışmalar nedeniyle Avrupa'nın çeşitli liman ve gümrük kapılarında biriken giysilere çözüm bulmak üzere harekete geçti.
Foreks'in BBC Türkçe Servisi'ne dayandırdığı haberine göre, AB yetkilileri yarın Çin'e giderek, üreticiler ve perakendeciler arasında tartışma oluşturan soruna çözüm arayacak. Çin'in ihracat kotalarını aşması ardından AB limanlarına sevkedilmiş olan 75 milyon kalem mal gümrükte bekletiliyor. Bunların başında gömlekler, pantolonlar ve iç çamaşırları var. Mallar için sipariş vermiş olan şirketler ise sevkıyatların girişine izin verilmesini istiyor. Avrupalı giyim üreticileri yürürlükteki kota kurallarının titizlikle uygulanmasını talep ediyor, aksi halde ucuz Çin malları karşısında kendi geçimlerinin zora gireceğini belirtiyorlar. Tekstil kotalarının Dünya Ticaret Örgütü tarafından sene başında kaldırılmış olmasına rağmen, Çin'in ihracatındaki patlamaya tepkiler nedeniyle, Haziran ayında, 10 kalem mal için özel kota anlaşmaları yapılmıştı.
Çin 10 kategoriden altısında konulan kotaları şimdiden aşmış durumda. Bu sınırlamalar nedeniyle, Avrupalı satıcıların ısmarladığı 59 milyon süveter ile 17 milyon pantolon raflara ulaşamıyor. Hatta bu nedenle bazı mağazalarda rafların boş kaldığı bildiriliyor. Bu durum özellikle yeni sezona hazırlanan bazı satıcıları zorda
bırakıyor. Brüksel'deki yetkililer, varolan açmazı aşmak amacıyla, Haziran'daki anlaşmanın şartlarını esnetebileceklerinden söz ediyor.
Ticaret çevreleri bunun gelecek yılki kotadan bir bölümünün öne çekilmesi, ya da bazı kalemlerdeki kotalarda miktarın artırılması demek olabileceğini söylüyorlar. Özellikle geniş giyim sektörleri olan Fransa ve İtalya hükümetleri ise Çin'e karşı katı bir tavır sergilenmesinden yana. Ancak uzmanlar, giyim üreticilerindense, perakende giyim satışında çalışanların sayısının çok daha büyük olduğuna dikkat çekiyorlar.