AB'den GAP'a destek

ŞANLIURFA (İHA) - Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında, bölgedeki tarihi ve kültürel mirası geliştirmek için GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (BKİ) ve Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği tarafından 'GAP Bölgesinde Kültürel Mirası Geliştirme Programı'nın uygulanmasına başlandı.

GAP bölgesi kapsamında uygulanacak programın tanıtımı amacıyla Şanlıurfa Vali Konukevi'nde gerçekleştirilen toplantıya GAP BKİ Başkanı Muammer Yaşar Özgül, Başkan Yardımcısı Ferhat Şelli, Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği Mali İşbirliği Koordinasyon Yatırım Bölüm Başkanı Simon Mordue, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantıda uygulanacak program hakkında bilgi veren GAP BKİ Başkanı Muammer Yaşar Özgül, GAP için yıl sonuna kadar 16.6 milyar dolar harcama yapıldığını ve yüzde 52'lik nakdi gerçekleşme düzeyine ulaşıldığını söyledi.

Bereketli topraklar ve Yukarı Mezopotamya olarak bilinen GAP bölgesinin insanlık tarihinde medeniyetlerin beşiği olduğunu hatırlatan Özgül, bölgenin kültürel ve tarihi mirasını korumak için Avrupa Komisyonu ile ortak çalışma yürütüleceğini açıkladı. Hazine Müsteşarlığı, GAP BKİ Başkanlığı ile Avrupa Birliği arasında 7 Aralık 2001 tarihinde finansman anlaşması imzalandığını belirten Özgül, şunları söyledi:

"Bu programın tamamı, 47 milyon euro finansmanı kapsamaktadır. Bu proje üç ayrı bölümden oluşuyor. Programda ilk bölüm olan küçük ve orta ölçekli girişimleri destekleme projesinde 2.2 milyon euro kaynak ayrılmış, ikinci bölüme 24 milyon euro kaynak ayrılmıştır. Bu iki bölümde bölgedeki işletmeciler ve çiftçilerin desteklenmesi hedeflenmiştir. Programın asıl amacı olan Kültürel Mirasın Geliştirilmesi Projesi'nde ise bölgedeki tarihi ve kültürel değerleri korumayı geliştirme amaçlanıyor. Bu proje için ayrılan 15 milyon euronun 12 milyonluk kısmı çeşitli hibe programları kapsamında bölgede kullandırılacaktır. Bölgede bulunan sivil toplum örgütlerinin veya müteşebbislerin konuyla ilgili hazırlayacakları projelere maddi destek sağlanacaktır. Projenin tanıtım toplantılarına Nisan ayından itibaren başlanarak Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'dan sonra İstanbul ve Ankara'da da tanımtım yapılacaktır. Bölgenin kültürel mirasının geliştirilmesini amaçlayan bu çalışma için bölgedeki herkesin hazırlayacağı projeleri bekliyoruz."

Reklam
Reklam

GAP BKİ, Avrupa Komisyonu Temsilciliği ve ÇEKÜL Vakfı liderliğinde oluşan konsorsiyum tarafından yürütülecek programdan yararlanmak isteyenlerin hazırlayacakları projenin en iyi şekilde kontrolden geçirileceğini, onay alınanlara destek verileceğini ifade eden GAP BKİ Başkanı Özgül, verilecek maddi kaynağın yerinde kullanılıp kullanılmayacağının da ayrıntılı olarak denetleneceğini ifade etti. Özgül, Proje sayesinde GAP bölgesinde tarımdan sonra ikinci lokomatif güç olarak turizm sektörünün ortaya çıkacağını söyledi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği Mali İşbirliği Koordinasyon Yatırım Bölüm Başkanı Simon Mordue, Güneydoğu'nun kültür mirasının çok zengin olduğunu belirterek, "Bu bölge medeniyetin beşiği olarak biliniyor. Bölge illerinde inanılmaz kültür mirasını bulunuyor. Bizim amacımız hazırlanacak projeler aracalığıyla kültür mirasını korurken, kütürel turzimi canlandırarak bölgeye katkıda bulunmaktır" diye konuştu.