AB'den Google'a: İnternette 'unutulma hakkı'na uy

Avrupa Adalet Divanı, Google internet sitesinin kullanıcıların 'unutulma hakkı'nı korumak amacıyla arama sonuçlarında değişikliğe gitmesine hükmetti. İspanyol kullanıcının açtığı dava sonunda Google'ın 'geçersiz' bağlantıları kaldırıması kararına varıldı.

Avrupa Birliği Adalet Divanı, Google internet sitesinin kullanıcıların 'unutulma hakkı'nı korumak amacıyla arama sonuçlarında değişikliğe gitmesine hükmetti.

Kararda, 'ilgisiz' ve 'geçersiz' verilere erişim sağlayan internet sitesi bağlantılarının talep doğrultusunda silinmesi gerektiği belirtildi.

Dava, evinin açık artırmaya çıkarıldığına dair bir ilanın Google arama sonuçlarında çıkmasıyla gizliliğin ihlal edildiğini savunan bir İspanyol kullanıcı tarafından açıldı.

Google ise, verilerin kaldırılmasına zorlanmanın sansür anlamına geldiğini ifade ediyor.

Reklam
Reklam

Google sözcüsü yazılı açıklamasında karar için "Arama motorları ve genel olarak tüm internet yayımcıları için hayal kırıklığı yaratıyor. Şimdi olası sonuçlarını irdelemeye zaman ayırmalıyız" dedi.

Google, verileri kontrol etmediklerini yalnızca internette özgürce ulaşılabilen bilgiye bağlantı sunduklarını söylüyor.

'Unutulma hakkı' arama motorlarının, bazı sonuçları düzenleyip kişisel verilerin korunması için Avrupa yönergelerine uyumlu olmasını zorunlu kılıyor.

Lüksemburg'daki Adalet Divanı kararında, kullanıcıların 'eksik, geçersiz veya geçerliliğini yitiren' bilgilerin kaldırılması yönünde talepte bulunma hakkı olduğunu ifade etti.

Çok sayıda dava var

İspanyol kullanıcı Mario Costeja Gonzalez, Google arama sonuçlarında 16 yıl önce borcunu ödemek için bir gayrimenkulü satışa çıkardığına dair gazete haberlerinin çıkması üzerine mahkemeye başvurmuştu.

Gonzalez meselenin çözüldüğünü ve arama sonuçlarında çıkan haberlerin artık kendisiyle ilgili olmadığını söyledi.

İspanya'da benzeri gerekçelerle Google'dan arama sonuçlarından kişisel bilgileri silmesi talebiyle açılan çok sayıda dava bulunuyor.

Reklam
Reklam

Avrupa Komisyonu 2012 yılında, internet kullanıcılarının özel hayatlarıyla ilgili kişisel bilgileri korumak amacıyla 'unutulma hakkı' yasası olarak bilinen bir dizi köklü reform talebini onaylamıştı.

Yasaya, "aksi yönde meşru bir gerekçeleri olmadığı" sürece tüm internet sitelerinin uyması zorunluluğu var.

'Unutulma hakkı', Avrupa Komisyonu'nun 1995 tarihli Veri Koruma Yönergesi dâhilinde değerlendiriliyor.

Anahtar Kelimeler: