AB'den İngiltere seçimlerine ilk tepki

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun bütçeden sorumlu üyesi Günther Oettinger, İngiltere'de zayıf bir hükümet kurulmasının AB'den çıkış (Brexit) sürecini baltalayabileceği uyarısında bulundu. Brexit müzakerelerinin 19 Haziran'da başlaması planlanmıştı

Günther Oettinger ise Alman Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada müzakereler ile ilgili olarak, "Zayıf bir ortak herşeyi zayıflatır" dedi.

Oettinger müzakerelerde her iki tarafın da güçlü olması halinde, "daha hızlı sonuç alınacağını" savundu.

İngiltere ile "zor ama adil" bir süreç yürütüleceğini belirten Oettinger, İngiltere dışında AB üyesi diğer 27 ülkenin onaylayacağı bir anlaşmaya varabilmek için gereken iki yıllık sürecin işlemekte olduğuna dikkat çekti.

İngiltere Başbakanı There May'in Perşembe günkü genel seçimlerde elini güçlendirememesiyle birlikte ülkenin Avrupa Birliği'nden çıkış sürecine ilişkin yaklaşımı yine türbülansa girebilir.

Reklam
Reklam

May'in, genel seçimlerde parlamentodaki sandalyelerin tek başına iktidar olmak için gereken çoğunluğunu alamaması, gelecek haftadan sonra başlayacak olan Brexit görüşmelerinin neredeyse kesin olarak erteleneceğini işaret ediyor.

Seçimlerin şok bir sonuçla bitmesi, İngiltere'nin birliği terk edeceği 2019 Mart sonuna doğru ilerlerken, Brexit yol haritasının yeniden şekillenmesine neden olabilir.BBC Türkçe/Bloomberg