AB'den kültürel mirasa büyük destek

GAZİANTEP (İHA) - GAP Bölgesi Kültürel Mirası Geliştirme Programı kapsamında yapılan toplantı Gaziantep Ticaret Odası Meclis Salonu'nda gerçekleşti. Avrupa Birliği'nin finanse ettiği program çerçevesinde 4 yıllık periyotta 47 milyon euroluk maddi destek sağlanacağı bildirildi.

Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında kültürel mirası yaşatmak için GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği tarafından "GAP Bölgesinde Kültürel Mirası Geliştirme Programı" hayata geçirildi. Programın teknik yardımını Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) üstlendi. ÇEKÜL Vakfı, "Teknik Destek Ekibi" mali destek programına başvuracak projelerin hazırlanması ve uygulanmasına yönelik olarak eğitim düzenleyeceği belirtildi. GAP'ın kültürel kaynaklarının bölge halkının sosyal ve ekonomik yararına korunması ve geliştirilmesini uygulamak amacıyla hayata geçirilen projeye Avrupa Birliği de maddi destek verecek.

Reklam
Reklam

Program kapsamında yapılan toplantıda konuşan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, kültürel bir mirasın korunması ve geliştirilmesine yönelik bu proje için ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını söyledi.

GAP İdaresi Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli de, 32 milyar dolara tamamlanacak GAP'a bugüne kadar 16.6 milyar dolar harcama yapıldığını belirterek, "Bugüne kadar projenin sadece yüzde 52'lik bölümü tamamlandı. Dünyada örnek teşkil eden böyle geniş kapsamlı bir bölge kalkınma projesinde, kültürel kaynakları da geliştirmek gibi bir misyonu yüklenmek zorundayız. GAP İdaresi'nin yeni vizyonu bölgesel kalkınma deneyimlerini başka ülkelerle paylaşmak olacaktır. Bunun ilk adımı Afganistan'da deneyimlerimizi paylaştırmaktır" dedi.

Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin ise GAP bölgesinde geçmişte büyük uygarlıklar yaşadığını ve bugünde o uygarlıkların izlerini taşıdığını ifade ederek, "Bu kültürel değerleri yaşatmak ve geliştirmek için her biraya ve kuruluşlara büyük görevler düşmektedir. GAP Projesi, çevreyi, kültürü ve insanı da içine alan dünya çapında bir projedir. Kalkınma ile birlikte kültürü de yaşatmak ve paylaşmak gerekir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Toplantıya konuşmacı olarak GAP İdaresi Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Melek Erman, "GAP bölgesi kültürel mirası geliştirme programı" hakkında bilgi aktardı.

Programın 4 yıllık bir periyotta gerçekleşeceği, 47 milyon euro bütçenin programın yıllara aktarılarak finanse edileceği belirtildi.