AB'den Türk demokrasisine hibe

ANKARA (İHA) - Avrupa Birliği (AB), demokrasi ve insan haklarının geliştirilmesine katkı için kurulan Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Girişimi (DİHAG) aracılığıyla, Türkiye'de proje geliştiren sivil toplum kuruluşlarına toplam 520 milyon Euro'luk katkı sağlayacak.

AB, Türkiye'deki demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla bir hibe programı başlattı. Birlik, 1994 yılında AB dışındaki ülkelerde demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlüklerin geliştirilmesi ve yerleştirilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun girişimiyle oluşturulan DİHAG aracılığıyla, Türkiye'de proje geliştiren sivil toplum kuruluşlarına toplam 520 milyon Euro katkı sağlanacak. Bu kapsamda sivil toplum kuruluşları geliştirdikleri projeleri Avrupa Komisyonu'na sunacak. Projelerin seçimi ve idare edilmesiyle de komisyonun Türkiye delegasyonu görevli olacak. Projeyle, Türkiye'de çalıştıkları alan ve spesifik faaliyetleri yoluyla demokratik bir toplumu amaçlayan sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

Öte yandan, hibe programındaki projeler için 4 öncelikli konu belirlendi. İfade özgürlüğü ve medyanın bağımsızlığı, adalete erişimin artırılması, işkence ve suçun cezalandırılmamasıyla mücadele, kültürel farklılığın korunması ve bu farklılıklara saygı gösterilmesi konularını içeren projeler öncelikli olarak desteklenecek.

Projeye, kar amacı gütmeyen ve genel merkezi Türkiye'de bulunan sivil toplum kuruluşları başvurabilecek. Türkiye'den gelecek projeler için son başvuru tarihi 14 Nisan olarak belirlenirken, proje süresi en fazla 18 ay olabilecek. Her bir projeye 15 bin Euro ile 100 bin Euro arasında hibe verilecek Sağlanan katkı, proje tutarının yüzde 90'ını aşamayacak.