AB'den Türkiye'ye çağrı

Türkiye'nin Akdeniz'de seyrüsefer serbestisinin sağlanması için harekete geçeceğini açıklamasının ardından Kıbrıs Rum kesimi ve Yunan orduları teyakkuza geçti.

Akdeniz'de Türkiye ile Kıbrıs Rum kesimi ve İsrail’i karşı karşıya getirecek doğalgaz arama anlaşması bölgede gerginliği artırmaya devam ediyor.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun Komutan Yardımcılığına Andreas Petridis’in atanması nedeniyle düzenlenen törende gündemdeki konuları değerlendirdi.

Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas, doğalgaz aramaya tepkilerle ilgili şunları söyledi:

“Silahlı kuvvetlerin görevi, vatanın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü, Kıbrıs halkının özgürlüğünü korumaktır. Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden istifade etmesini engellemek için ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni korkutmayı hedefleyen tehditlerin göğüslenmesi için Milli Muhafız Ordusu’nun teyakkuz halinde ve hazırlıklı olması şart.”

Reklam
Reklam

"YUNANİSTAN'A SALDIRI SAYARIZ"

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Teodoros Pangalos ise parlamentoda yaptığı konuşmada Kıbrıs Rum kesiminin çıkarlarını kendi başına ya da başka ülkelerle işbirliği yaparak belirleme hakkı bulunduğunu söyledi.

Yunanistan’ın, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yapılacak her türlü saldırıyı, Yunanistan’a karşı da yapılmış bir saldırı kabul edeceğini” ifade eden Pangalos, “Bu, Yunanistan’ın dış politikasının temelini oluşturmaktadır ve değişemez. Gözdağı argümanlarıyla müdahale eden Türk hükümeti çok kötü yapıyor” dedi.

AB'DEN AÇIKLAMA

Doğu Akdeniz'de gerilimin yükselmesi üzerine Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye çağrı geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic, gazetecilere yaptığı açıklamada, “AB Türkiye’yi iyi komşuluk ilişkilerini ve sınır anlaşmazlıklarının barışçıl yollarla çözümünü olumsuz etkileyecek tehdit ve sürtüşmelerden uzak durmaya çağırıyor” ifadesini kullandı.
ABD'DEN RUMLARA DESTEK

Reklam
Reklam

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama projesine dahil olan Amerikan şirketi Noble’ın anlaşmadan çekilmesinin sağlanması için istekte bulunan Türkiye’ye olumsuz yanıt verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bu konuda Türkiye’nin pozisyonunun farkında olduklarını vurgulayıp şöyle dedi: “ABD, daha geniş enerji çeşitliliği yoluyla enerji tedariklerinin sağlama alınmasını güçlü bir şekilde desteklemektedir. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji kaynaklarının geliştirilmesine bir ABD şirketinin dahil olması ise ayrıca pozitiftir. Avrupa’nın enerji çeşitliliği ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji tedariklerine fayda sağlar. Evet, Noble Enerji ile temas kurduk. Biz, offshore enerji kaynakları geliştirilmesinin birleşme görüşmelerini engelleyeceğine inanmıyoruz.”