AB'den Türkiye'ye vize kolaylığı umudu

İZMİR (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) AB Uyum Komisyonu ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Yardımcısı Nedim Kalpaklıoğlu, Brüksel'de gerçekleştirilen Türkiye-AB Karma İstişare Komiteleri (KİK) Toplantısı'nda vize konusunun gündeme geldiğini söyleyerek, toplantılarda Avrupa'nın ayıbının ortaya çıktığını belirtti.

EBSO Sanayiciler Kulübü'nde düzenlenen toplantıda konuşan Nedim Kalpaklıoğlu, 28-29 Kasım tarihlerinde Brüksel'de gerçekleştirilen Türkiye-AB Karma İstişare Komiteleri Toplantısı'nda çıkan ortak bildiriyi açıkladı. Toplantıda Türk vatandaşlarının AB ülkelerine girişte vize zorunluluğu konusunun gündeme geldiğini belirten Kalpaklıoğlu, "Vize konusunda yeni bir rapor hazırlanacak. Türklere özel vize konusunun iyileştirilmesine yönelik teklif vereceğiz. KİK çalışma yapacak. Rapor AB Parlamentosu'na kadar gidecek" dedi. Vize konusunda büyük bir açılım yaşandığını ifade eden Kalpaklıoğlu, "Avrupa'nın ayıbı ortaya çıktı. Avrupa vatandaşları vize kuyruklarına girmezken, partnerleri olarak gördükleri Türkler vize kuyruğunda saatlerce bekliyor. Bunun çok büyük bir haksızlık olduğunu gördüler. Konu ilk defa Avrupa Parlamentosu'na taşınacak. Bu somut bir başarıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Nedim Kalpaklıoğlu, KİK toplantılarına Türkiye'den birçok sivil toplum örgütünün katıldığını ve delegelerin bundan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Politik ve siyasi görüşmelerin yanında, ne kadar çok sivil toplum örgütü bu toplantılara katılırsa o kadar iyi olacağını söylediler. Toplantıda TOBB, Türk-İş, DİSK, Ziraat Odaları, KESK, Kamu-Sen gibi belli başlı birçok kuruluş temsil edildi" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin AB'ye katılım yolunda kabul edilen reformların düzgün bir şekilde uygulanması için çağrıda bulunulduğunu vurgulayan Kalpaklıoğlu, "KİK, AB'den Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişimine daha fazla dikkat göstermesini istiyor. AB Komisyonu ve Türk hükümetinin açılacak bütün müzakere başlıklarının sosyal yönlerini dikkate almasını istiyor. KİK, toplu sözleşme, grev ve lokavtlarla ilgili yeni bir kanun tasarısının da sonuçlandırmasını ümit ediyor" dedi.
Kalpaklıoğlu ayrıca, Türkiye'de öğrenim gören mastır öğrencilerinin de www. google.com adresindeki arama motorundan John Moni yazarak Avrupa fonlarından verilen burs hakkında bilgi alabileceklerini ve yararlanabileceklerini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam