AB'den üçüncü taslak geliyor

Brüksel'de biraraya gelen Avrupa Birliği Daimi Büyükelçileri, Türkiye taslağıyla ilgili olarak Kıbrıs konusunda hiçbir uzlaşma zemini bulamadı. Bu konu liderlere bırakılırken üçüncü bir taslağın hazırlanmasına karar verildi.

CNN Türk'ün haberine göre, Türkiye'nin önüne yeni şartlar koyan Avrupa Birliği dönem başkanı Hollanda'nın hazırladığı ikinci zirve taslağıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Dünkü buluşmada Kıbrıs konusunda uzlaşamayan AB Daimi büyükelçileri konunun liderlere bırakılmasına karar verdi.

Reklam
Reklam

17 Aralık'ta yayınlanacak nihai bildiriye, Yunanistan ile sorunlara atfen, Helsinki Zirvesi sonuç bildirisinin paragrafları da girdi. Böylelikle, Avrupa Birliği ülkeleri, sınır sorunlarıyla ilgili anlaşmazlığın sürmesi halinde, bunun Lahey Adalet Divanı'na götürülebileceği ifadesine yer vermiş oluyor.

Serbest dolaşım ve yapısal reformlar konusunda kalıcı kısıtlama öngören taslaktaki ifade ise tartışma yarattı. Bazı ülkeler bu ifadelerin metinde yer almasının siyasi ahlaka uymayacağı görüşünü savundu. Toplantının bugün de sürmesi bekleniyor.

Toplantı sonrasında hazırlanacak üçüncü bir taslağın, Pazartesi günü Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarına sunulması bekleniyor.