AB adalet ve içişleri bakanlarının Brüksel'deki olağanüstü toplantısında AB Komisyonu'nun vize serbestisinin gerekli durumlarda askıya alınmasını kolaylaştıracak fren mekanizması önerisiyle 18 Mart'ta üzerinde uzlaşma sağlanan Türkiye-AB mutabakatı konuları ele alındı.
Toplantıda, AB'nin gerekli durumlarda vize serbestisini askıya almasını kolaylaştıracak bir mekanizma kurulmasına yönelik öneri destek gördü.
AB dönem başkanlığını yürüten Hollanda'nın Göçmen Bakanı Klaas Dijkhoff, alınan kararla ilgili, "Vize serbestisi hem AB hem de üçüncü ülkeler için büyük avantaj. Ancak, bütün ülkelerle yapılan vize serbestisilerinin kötüye kullanılmaması için acil fren mekanizması gerekiyor. Vize serbestisinin kötüye kullanımını önlemek üzere bir mekanizma üzerinde anlaştığımız için memnuniyet duyuyorum." ifadesini kullandı.
Öneriye göre AB Komisyonu karar alarak bir ülkeye uygulanan vize serbestisine son verebilecek. Geri kabul anlaşmalarında iş birliğinin azalması, AB'ye bir ülke üzerinden başka ülke vatandaşlarının kaçak yollarla girişinin artması, üye devletlerin güvenliklerine yönelik risklerde artış olması, vize serbestisi sağlanan ülkenin vatandaşlarının yasa dışı olarak Schengen üyesi ülkelerde kalışlarında artış olması gibi durumlarda bu mekanizma hızla devreye sokulabilecek ve vize serbestisi durdurulacak.
AB, son zamanlarda Türkiye, Gürcistan, Kosova ve Ukrayna vatandaşları için vize serbestisi sağlanmasına yönelik tavsiye kararı almıştı. Bunun üzerine Fransa ve Almanya harekete geçerek vize serbestisinin askıya alınmasının kolaylaşmasını sağlayan bir düzenleme istemişti. AB Komisyonu da bunu değerlendirerek hazırladığı öneriyi üye ülkelere ve Avrupa Parlamentosuna sunmuştu.
AB geri kabul anlaşmasında 28 kişi Muğla'ya ulaştı
Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde Yunanistan'dan gönderilen 28 kişilik göçmen grubu, Muğla'nın Milas ilçesindeki Güllük Limanı'na ulaştı.
Anlaşma çerçevesinde 20 Mart sonrasında Yunanistan'a geçen ve iadesi yapılacak Afganistan ve Bangladeş uyruklu 28 göçmen, Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'ndan "Asım Kaptan" isimli feribotla 42 kişilik AB polisi eşliğinde akşam saatlerinde Güllük Limanı'na nakledildi.
Feribota Sahil Güvenlik botları da eşlik etti. Limana yanaşan gemiyi polis, jandarma, UMKE, AFAT, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri karşıladı.
Gemiden indirilen göçmenler, UMKE tarafından kurulan çadıra alınarak sağlık kontrolünden geçirildi. Parmak izleri alınarak kayıt işlemleri yapılan göçmenlerin otobüsle Kırıkkale'deki kampa gönderileceği belirtildi.
Öte yandan güvenlik güçlerinin çevrede güvenlik tedbirleri aldıkları gözlendi.
AA