Abdi İpekçi mezarı başında anıldı

İstanbul - Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi, ölümünün 28. yıl dönümünde Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında törenle anıldı.

Törende konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Abdi İpekçi'yi bir kez daha saygı ve sevgiyle andıklarını söyledi.

Türkiye'de ilk gazeteci cinayetinin 1909 yılında Hasan Fehmi Bey'in öldürülmesi ile başladığını, en son öldürülen gazetecinin Hrant Dink olduğunu hatırlatan Erinç, öldürülenler listesinde 62 gazeteci bulunduğunu kaydetti.Erinç, Abdi İpekçi'nin bu listenin 15. sırasında yer aldığına dikkat çekerek, 1909'dan 1979 yılına kadar 15 gazetecinin öldürüldüğünü, Abdi İpekçi'den bu güne geçen 27 yılda ise kaybedilen gazeteci sayısının 47 olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Erinç, "Abdi İpekçi'nin katilinin ve ardındakilerinin bulunmamış olması bizi üzmeye devam ediyor" diye konuştu.İpekçi'nin basın meslek ilkelerini ilk kez yazılı biçime dönüştürmenin öncülüğünü yapanlar arasında bulunduğunu ifade eden Erinç, o dönemde Basın Ahlak İlkeleri olarak anımsanan metni hazırladığını ve 24 Temmuz 1960 tarihinde TGC'de yapılan törenle bu ilkelerin yürürlüğe girdiğini söyledi.

"Gazetecilerin kimseye hakaret etme gibi ayrıcalığı olmadığını" anlatan Erinç, ancak yeni TCK'nın 301. maddesi ile ilgili tartışmalarda "büyük bir çarpıtmanın yaşandığını" savundu.

Annesi Sibel İpekçi ile birlikte törene katılan Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi İzet de, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bir ortak payda var.
Doğarken, dinimizi, milliyetimizi seçemiyoruz. Ve öldükten sonra hepimiz toprak oluyoruz. Doğumla ölüm arasında da katil olanlar ve katil olmayanlar var. Yani katil olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayrılıyoruz. Bugünlerde sadece bunu düşünüyorum" diye konuştu.

Milliyet Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Sedat Ergin de, "Abdi İpekçi'yi öldüren zihniyetin, Türkiye'ye çok büyük bir kötülük yaptığını" söyledi.Altan Öymen de Türk basın tarihinin "Abdi İpekçi öncesi ve Abdi İpekçi sonrası" diye ikiye ayrılabileceğini belirterek, İpekçi'nin Türk basınına objektif haber, hür yorum gibi evrensel ilkeleri getiren ve büyük bir titizlikle uygulayan bir gazeteci olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Anma törenine, İpekçi'nin ailesinin yanı sıra Nail Güreli, Mehmet Ali Birand, Eren Güvener'in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de katıldı.