ABD'li Arkeolog, Kerkenes Harabelerini 19 Yıldır Kazıyor

Chicago Üniversitesi'nden ABD'li Arkeolog Dr. Scott Branting, Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyündeki Kerkenes Harabeleri'nde 19 yıldır kazı çalışmalarında yer

Chicago Üniversitesi'nden ABD'li Arkeolog Dr. Scott Branting, Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyündeki Kerkenes Harabeleri'nde 19 yıldır kazı çalışmalarında yer alıyor.

Branting, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1993 yılında Şahmuratlı köyü Kerkenes Dağı üzerindeki bir zamanların demir çağ başkentinde çalışmalara başladığını söyledi.

Tarihi alanın arkeologlar için sırlarla dolu bir yer olduğunu anlatan Branting, "19 yıldır bu tarihi yerde kazı çalışması yapıyorum. Burada yaptığım çalışmalarla emekli olmak istiyorum. Bu tarihi doku içerisinde birden fazla çağın kalıntılarını görmeniz mümkün değil. Burada M.Ö. 600 yıllarında bir medeniyetin yaşadığını söylemek mümkün"dedi.

Reklam
Reklam

Şahmuratlı köyünün dünya çapında öneme sahip bir kültürel miras yerleşimine sahip olduğunu anlatan Branting, yaptıkları araştırmalarda bir çok bulguya rastladıklarını bildirdi.

Yapılan kazı çalışmaları sırasında M.Ö. 600 yıllarına ait kovanlı demirden yapılmış ok uçları ve ocak bulduklarını anlatan Branting, bölgenin M.Ö. 547 yılında Persler tarafından zapt edildiği, halkının esir alınarak kentin yakıldığı ve surlarının yıkıldığı bulgusuna ulaştıklarını ifade etti.

Arkeolog Scott Branting, kazı çalışmaları sırasında bulunan bir adet fildişi süsleme parçasının Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilendiğini, bazı eserlerin de Yozgat Müzesi'nde bulunduğunu vurguladı.

Branting, bölgede yaşayan medeniyetlerin büyük bir yangın olayının geçirdiği bulgusuna da ulaştıklarını hatırlatarak, buldukları tarihi eserlerin demir çağ dönemine ait bulgulardan oluştuğunu dile getirdi.

-Oldukça uyumlu çalışıyoruz -

Kazı ekibi başkanı Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Abdulkadir Baran da daha önce bölgede İngiliz ve Amerikalı araştırmacıların çalıştığını belirterek, İngiliz ekibin işlerini tamamlamasının ardından Muğla Üniversitesi olarak kendilerinin göreve geldiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Kazı çalışmalarına tekrar başlayacaklarını anlatan Baran, "Arkeolog Dr. Scott Branting ile elimizdeki bütçe imkanlarına göre kazı çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kendisiyle oldukça uyumlu şekilde çalışıyoruz. 2 yıl boyunca toplamda 25 kişilik bir ekiple çalışacağız. Ağırlıklı çalışma noktalarımız, geçen yılki ekibin yaptığı çalışmaların devamı şeklinde olacak. Onların eksik bırakıp tamamlayamadıkları işleri tamamlayacağız" dedi.

Ziyaretçilerin tarihi alana daha rahat ulaşabilmesi için yön levhaları yapacaklarını vurgulayan Baran, şöyle devam etti:

"Kerkenes çok büyük bir kent. 1.5 kilometre eni 2.5 kilometre uzunluğu olan toplam 7.5 kilometre sur uzunluğu bulunan Anadolu'nun en büyük kenti şu an. Erken dönemlerdeki en büyük Anadolu kentidir. Tabii sonraki Roma kentleri, klasik kentler ayrı. Burası Anadolu'nun yerli insanlarının yaşadığı bir yer. Persler gelmiş, M.Ö 600 yıllarında Firigler tarafından kurulmuş bir kent. Kurulmasının üzerinden 50-60 yıl geçmesinin ardından büyük bir savaş yaşamış ve çıkan yine çok büyük bir yangınla kent tahrip olmuş. Yani kent bu 6. yüzyılın başlarındaki dokusuyla kalmış. Bu yüzden arkeolojik anlamda dünyanın en önemli merkezlerinden birisi. O dönemi, o dokuyu burada rastladığımız izlerden görebiliyoruz."

Reklam
Reklam

Muhabir: Ömer Sarı - Şahin Özmen

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: