ABD’li Bin Ladin’e Amerikan füzesi

CIA’nın insansız hava araçları ilk kez Amerikan vatandaşlarını vurdu.

11 Eylül teröristlerinin yanısıra, 5 Kasım 2009’da Fort Hood askeri üssünde 13 kişiyi öldüren Filistin asıllı Amerikan askeri Nidal Malik Hasan ve 25 Aralık 2009’da Amsterdam-Detroit uçağını iç çamaşırında sakladığı patlayıcılarla düşürmeye çalışan Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib’in de akıl hocası olduğu sanılan El Kaide’nin Arap Yarımadası’ndaki lideri Enver el Evlaki, memleketi Yemen’de öldürüldü.

ABD ve Yemen, Evlaki’nin nasıl öldürüldüğünü açılamazken, AFP ajansı, yerel aşiret kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Evlaki’nin Amerikan insansız uçaklarının (drone) iki saldırısı sonucu öldürüldüğünü ileri sürdü. Buna göre Marib bölgesinde Evlaki’ye misafir olan kardeşi Hamis Salih Arfaj, El Kaide’nin internette yayınladığı ‘Inspire’ dergisinin yönetmeni Samir Khan ve aralarında Suudi vatandaşlarının bulunduğu yaklaşık 10 kişi dün sabah kahvaltı yaparken ilk drone saldırısı gerçekleşti. Panik halinde kamyonetlere binip kaçmaya çalışan Evlaki ve misafirleri ikinci saldırıda araçlara füze isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi. Evlaki, CIA’in ilk Amerikalı hedefi oldu.

Reklam
Reklam

En tehlikeli El Kaideci oldu

El Kaide’nin propaganda sorumlusu olan ve “İnternetin Bin Ladin’i” diye tanınan Evlaki’nin öldüğü haberi, Barack Obama tarafından “Terörizme atılmış büyük bir tokat” olarak yorumlarken, “Bu olay El Kaide ve destekçileri için dünyada güvenli yer olmadığı kanıtladı” dedi. Ancak Obama, El Kaide’nin zayıflamakla birlikte tehdit oluşturmaya devam ettiğini söyledi. ABD Temsilciler Meclisi Yurtiçi Güvenlik Komitesi Başkanı Peter King ise “Evlaki son yıllarda Usame bin Ladin’den bile daha tehlikeli bir hale gelmişti” dedi. Obama, 2010 nisanında Evlaki’nin öldürülmek üzere hedeflenmesi emrini vermişti. İnternette yayınladığı videolarda, dünyanın her yerinde Amerikalıların “tereddüt etmeden” öldürülmesi ve Arap liderlerin devrilmesini isteyen Evlaki’nin, 2010’dan beri Yemen’in güneydoğusunda saklandığı sanılıyordu. Yemen hükümeti 2010 kasımında Evlaki’yi terörizmden gıyabında yargılamaya başladı ve Yemenli bir yargıç onun “ölü ya da diri” ele geçirilmesi gerektiğine hükmetti.

Reklam
Reklam

Radikal İslam’dan fuhuş pazarlığına şaşırtıcı bir hayat

ABD’nin New Mexico eyaleti 22 Nisan 1971’de doğdu. Babası Yemen Tarım Bakanı ve Sana Üniversitesi rektörü olmak üzere 1978’de memleketine dönünce, Evlaki de henüz 7 yaşındayken bambaşka bir hayata geçiş yaptı. O güne kadar ABD’de “Noel ağaçları ve hamburgerler” arasında bir çocukluk yaşamıştı.

Evlaki 1991’de inşaat mühendisliği okumak üzere Yemen hükümetinin verdiği bursla ABD’ye döndü. Müslüman Öğrenciler Birliği’nin başkanlığını yaptı. Afganistan’daki Sovyet işgaline karşı eğitim aldı.

San Diego Üniversitesi’nde Eğitim Liderliği yüksek lisansı ve George Washington Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları doktorası yaptı.

Amerikalı yetkililere göre Evlaki, kadınlarla tokalaşmayı reddetmesine rağmen 1996’da San Diego sokaklarında fahişelerle pazarlık yaparken polise yakalandı. Tutuklanan Evlaki zorunlu AIDS eğitim programına gönderildi ve 400 dolar ceza ödedi.

Dini eğitimi birkaç ay aldığı derslerden ibaret olsa da, İslam alimlerini şaşırtan bir şekilde, mükemmel İngilizce’siyle Arapça konuşmayan geniş bir Müslüman kitleye ulaşmayı başardı.

Reklam
Reklam

2000’de San Diego camisinde verdiği radikal İslamcı vaazlara 11 Eylül’ün iki teröristi de katılıyordu. 2004’te Yemen’e döndü ve ABD’ye karşı “El Kaide cihatçısı” bulmak üzere çabalarını yoğunlaştırdı.

Zordaki Salih için prestij oldu

Evlaki’nin ölümü, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in elini güçlendirebilir. 3 Haziran’da bombalı suikasttan kurtulan Salih, önceki gün yaptığı açıklamada, ülkede süren şiddetli protestolara rağmen rakiplerinin iktidara gelmesi durumunda devlet başkanlığını asla bırakmayacağını açıklamıştı. El Kaide’nin Yemen’e yerleşmesini koz olarak kullanıp ABD desteğini arkasına almaya çalışan Salih, son röportajında, “Amerikalılar bilmeli ki, biz iktidarı bırakırsak, El Kaide alır” demişti.

Anahtar Kelimeler: