Abd'li Heyet, Konteyner Kent Ziyareti Sonrası Basın Toplantısı Düzenledi

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Başkanı Dr Rajiv Şah ile ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone...

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Başkanı Dr Rajiv Şah ile ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ve beraberlerindeki heyet, Kilis’te 13 bin Suriyelinin bulunduğu konteyner kenti ziyaret ettikten sonra basın toplantısı düzenledi.

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Uluslararası Kalkınma Ajansı Başkanı Dr Rajiv Şah ile ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone'ye, Türkiye’deki Suriyeliler ve konteyner kent ile ilgili bilgi sunduklarını belirterek, “Konteyner kent ile ilgili geniş bilgi verildi. Konteyner kenti birlikte dolaşıyoruz. Hem ilimizi hem de konteyner kenti ziyaret ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Kendileri de gözlemlediler. Uluslararası toplumun harekete geçmesine vesile olduğunu düşünüyoruz. O nedenle bu ziyaretleri önemsiyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ise, konteyner kenti ziyaret etmekten memnuniyet duyduklarını kaydederek, “Ankara’da veya Washington’da oturarak istatistikleri görüyorsunuz. Haber ajanslarını takip edebiliyorsunuz. Ama gerçekten burada Suriyeliler ile birlikte olmak, onların Türk öğretmenlerinden, idarecilerinden almış oldukları destekleri görmek gerçekten çok duygusal. Onların hikayelerini duymak, hem Arapça hem de Türkçe olarak bu Suriyeli çocuklara verilen hizmetlerin güzel yansımalarını yüzlerinden görebiliyoruz. Burada bir bayanın konteyner evini ziyaret etmek, onun hikayesini duymak, burada kızının bir üniversiteye gittiğini öğrenmek, ayrıca burada kendilerini güvende hissetmelerini duymak çok güzel. Burada yapılanlardan dolayı Türk halkının gurur duyması gerekiyor. ABD olarak, partner olarak yapılan bu güzel işleri görüyoruz” diye konuştu.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Başkanı Dr Rajiv Şah da, Vali Süleyman Tapsız ile ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone'ye kendilerini karşıladıkları için teşekkür ettiğini söyleyerek, "Başkan Obama bizi buraya görevli olarak gönderdi. Türk hükümetinin bu yardımlarını hem yerinde görmek ve hem de Suriye halkına yardımların yerinde ulaştırılmasını sağlamak için geldik. Türkiye'nin burada, yerlerinden, evlerinden olmuş Suriyelilere vermiş olduğu desteğin gerçekten mükemmel olduğunu görüyoruz. Türkiye her gün hayatlar kurtarmakta, her gün çocukları eğitmekte, ABD burada Türkiye ile birlikte olup aynı zamanda Suriye içerisinde yardım yapmaya destek vermektedir" dedi.

Reklam
Reklam

"Suriyelilerin taze gıdaları temin etmeleri için istedikleri yerden alışveriş yapmalarını sağlıyoruz" diye devam eden Rajiv Şah, "Benim de 3 çocuğum var. Okulu gezip çok yüksek düzeyde kaliteli bir eğitim verildiğini, Türkiye’nin bu konuya kendisini adamış olduğunu gördük. Partner Türkiye ile birlikte bir programı yürütmekteyiz" ifadelerini kaydetti.

Basın mensuplarının, patriot füzelerinin Türkiye’ye yerleştirilecek olmasına İran ve Rusya'dan gelen tepkileri sorması üzerine Ricciardone, "Biz buraya, savaşı ve siyaseti konuşmaya gelmedik. Sadece gıda ve insani yardım konularını görüşmeye geldik. O nedenle sizin sorduğunuzu bir başka zamana, Ankara’ya bırakalım" dedi.

ABD’nin yardımlarının artıp artmayacağı sorusu üzerine ise Şah, şunları söyledi:

"Bu insanları misafir etmek için Türkiye Cumhuriyeti oldukça büyük bir meblağ harcadı. Tabii ABD de, Türkiye, ayrıca Ürdün ve Lübnan ile birlikte Suriye içerisindeki vatandaşlara yardım etmek için partner olmak istemektedir. Bu 200 milyon doların 125 milyon doları sadece Suriye içerisine ilaç yardımı için veriliyor. Suriye içerisindeki vatandaşların barınma ve gıda ihtiyacı için kullanıyor. Çok zorluklar olmasına, kış olmasına rağmen 400 bin aile yaşamaya kavuşmuş olacak."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: