ABD’nin Utah Devlet Üniversitesi Jon M. Huntsman İşletme Fakültesi yüksek lisans öğrencileri, Marmara Belediyeler Birliği’ni ziyaret etti. Birlik Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, Uluslararası İşbirliği Direktörü Mustafa Özkul ve Uluslararası İşbirliği Uzmanı İskender Güneş’in kabul ettiği heyete İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomistler Platformu Başkanı Dr Oğuz Demir “Uluslararası Ekonomide Değişen Dinamikler ve Türkiye” konulu bir sunum yaptı. Toplantıda dünyadaki ekonomik krizlerin nedeni tartışıldı ve Türkiye’nin ekonomik süreci anlatıldı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Utah Devlet Üniversitesi Jon M. Huntsman İşletme Fakültesi İşletme Yönetimi Profesörü Dr. Vijay R. Kannan, Yönetim Departmanı Öğretim Üyesi John Ferguson ve beraberlerindeki yüksek lisans öğrencilerinden oluşan akademik grup Marmara Belediyeler Birliği’ni ziyaret etti.
Birlik Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, yurtdışından çeşitli üniversitelerden öğrenci gruplarını Birlikte misafir ettiklerini söyleyerek Utah Üniversitesi öğrencilerini Birlikte görmekten çok mutlu olduğunu söyledi.
Birliğin tarihçesinden söz eden Çetinkaya şunları ifade etti:
“Marmara Denizi’nin kirliliğiyle mücadele etmek amacıyla bölgedeki belediye başkanları 1973 yılında bir araya gelmeye ve bir dizi toplantı gerçekleştirmeye başladılar ve bu toplantıların dördüncüsünde Marmara Belediyeler Birliği’nin kurulmasına karar verildi. Birlik bu amaçla çeşitli projeler gerçekleştirdi ve sürekli artan tecrübesiyle sadece çevre sorunlarına karşı mücadele etmekle kalmayıp, belediye personelinin kapasitesinin artırılması amacıyla faaliyetler gerçekleştirdi. 40 yıllık tecrübesiyle Türkiye’nin en aktif bölgesel belediye birliği olan Birliğimiz, belediye personelinin kapasitesinin artırılması amacıyla belediyeciliği ilgilendiren her alanda üyelerine eğitim ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Birliğimiz’in temel çalışma alanı üç ayaklıdır: Bunlar belediye personelinin kapasitesinin artırılması için kişisel gelişimi ve belediyeciliği ilgilendiren her alanda eğitim sunmak, üye belediyelerin menfaatleri için merkezi idare nezdinde lobicilik yapmak ve üye belediyelerin uluslararası alanda aktif aktörler olmalarına yardım etmektir. Tüm bu faaliyetleriyle ve yılların getirdiği eğitimcilik tecrübesiyle Birliğimizi belediyeciliğin üniversitesi olarak görebilirsiniz.”
“BİRLİK YOĞUN ULUSLARARASI İLİŞKİLERE SAHİP”
Birlik Uluslararası İşbirliği Direktörü Mustafa Özkul Marmara Belediyeler Birliği’ni anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda Birliğin yönetim, teşkilat yapısı ve faaliyetlerini öğrencilere anlattı. Birliğin çıkardığı yayınlardan ve online veri tabanlarından söz eden Özkul, Birliğin uluslararası alanda kademelenmeli bir yaklaşımla yoğun ilişkiler geliştirdiğini ve özellikle Balkanlar ve Arap dünyası ile çok yoğun işbirliklerine ve üyeliklere sahip olduğunu belirtti.
“TÜRKİYE SÜREKLİ BÜYÜYEN EKONOMİSİYLE YÜKSELEN BİR YILDIZ”
Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir de “Uluslararası Ekonomide Değişen Dinamikler ve Türkiye” konulu bir sunum yaptı. Dünyadaki ekonomik krizlerin nedeninin tartışıldığı konuşmasında Dr. Oğuz Demir “Türk ekonomisi son 10 yılda büyük bir gelişme yaşadığını söyleyen Dr. Oğuz Demir şunları ifade etti: “2001 yılında ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde konut kredilerinden kaynaklı başlayan ekonomik kriz kısa sürede Avrupa’yı ve tüm dünyayı etkiledi. Türkiye’de bu krizden etkilendi. Avrupa’daki krizlerin nedenleri hakkında tartışalım. İlk neden olarak işgücünün azlığı diyebiliriz. Avrupa ekonomisi ne kaybetti? 1970’lerde Avrupa ülkeleri rekabeti kaybetti. Bu da işsizlik ve gücün dengesiz olduğu bir pazara neden oldu. Dünyadaki bu denge negatif hal almaya başladı. Daha sonra ekonomik krizler Avrupa Birliğinde devlet borcuna dönüştü. Ekonomik krizde Türkiye ne yaptı? Siyasi istikrar sağladı, eğitime, girişimciliğe, Ar-Ge’ye ve teknolojiye yatırım yaptı. Son 10 yıla baktığımızda Türkiye’nin ekonomisini güçlendirdiğini görüyoruz. Yapılan yatırımlarla kişi başına düşen milli gelir 3 bin dolar iken bugün 10 bin doların üzerine çıktı. Türkiye’nin çalışmaları 2001 krizinden ders alarak, sürekli üstüne ne koyabilirim stratejisiyle ilerledi. Türkiye eğitim ve sağlık alanında çok ciddi ve kapsamlı yatırımlar yaptı. 8 yıllık zorunlu eğitim sistemini ve daha birçok yeniliği getirdi. Okulların tümünde akıllı tahtaların ve tabletlerin kullanıldığı Fatih projesini başlattı ve şu anda yürütüyor. Avrupa’ın bir çok büyük şirketi üretimlerini Türkiye’ye kaydırdı. Türkiye sürekli büyüyen ekonomisiyle yükselen bir yıldız” dedi.
Dr Oğuz Demir bunun yanında her yıl bir milyon kişinin iş sektörüne girmesine ve kendisine piyasada yer bulmasına rağmen işsizliğin artmamasını da bir başarı olarak değerlendirdi. Türkiye’de girişimcilik eğitiminin de gençlere kendi işyerini açma ve istihdamın oluşması konusunda önemli bir katkı sağladığını ifade etti.
Toplantı sonunda Birlik Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, Dr. Vijay R. Kannan’a Birlik hatırası olarak bir tablo hediye etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz