ABD'li Savcı şimdi de 7 hacker'ın peşinde

ABD'deki bankalara ve bir baraja siber saldırı düzenlemekle suçlanan 7 İranlı hacker, Reza Zarrab'ı tutuklatmasıyla gündemde olan Savcı Preet Bharara'nın pençesinde

Onlarca ABD bankasına ve New York eyaletindeki bir baraja 2011 ve 2013 arasında siber saldırı düzenleyen 7 İranlı hacker tutuklandı. Hackerlara davayı açan ise, Reza Zarrab'ı tutuklatmasıyla gündemde olan Savcı Preet Bharara. Davayla ilgili bilgi vermek için Adalet Bakanı Loretta Lynch ve FBI Başkanı James Comey ile kameraların karşısına geçen Bharara, "Suçlular dünyanın neresinde olursa olsunlar, onları yakalayacağız” dedi.

Adalet Bakanı Loretta Lynch, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. Toplantıda davayı açan ve Reza Zarrab’ın hakkındaki iddianameyi de hazırlamış olan New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara da konuştu. İran merkezli hackerlar tarafından ABD finansal sistemini hedef alan siber saldırılar hakkında bilgi veren Bharara, “Suçlular dünyanın neresinde olursa olsunlar, İran’da da olsalar, onları yakalayacağız” dedi.

Reklam
Reklam

New York City Federal Mahkemesi tarafından haklarında dava açılan kişilerin “tecrübeli İranlı hackerlar” olduğu belirtildi. Adalet Bakanı Loretta Lynch, saldırıların ABD ekonomisine 10 milyonlarca dolarlık zarar verdiğini söyleyerek “Herhangi bir kişi, grup ya da ülke ABD’nin finansal şirketlerini sabotaj edemez ya da serbest pazar anlayışını göz ardı edemez.” ifadesini kullandı.

Saldırı yapan hackerların nerede olursa olsun bir an önce bulunacağını belirten FBI Başkanı Comey ise “Hackerlar, daha önceki devlet destekli siber saldırılar düzenleyenler gibi, siber gizlilik altında bizim kritik şirketlerimize hiçbir bedeli olmadan saldırabileceklerini sandılar.” şeklinde konuştu.

“Suçlular İran’da bile olsa yakalayacağız”

FBI Direktörü Comey, ”İnsanlar bize, ‘Bu kişiler İran’da, onları nasıl yakalayacaksınız’ diyor. Dünya küçük ve bizim hafızamız çok güçlü! Nerede olursa olsunlar, bu suçlular yakalanacaktır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bharara 7 İranlının tutuklandığını açıkladı

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, New York merkezli finansal sistemi hedef alan siber saldırılarla ilgili olarak onlarca kuruma karşı gerçekleştirilen siber saldırılarda, 7 İranlı’nın tutuklandığını açıkladı. Savcı Bharara açıklamasında kısaca şunları söyledi:

“ABD finansal sistemi daha çok New York merkezli konuşlanıyor. Bunlar sıradan saldırılar değil. Saldırılar daha çok İran kaynaklı ve İslam Devleti tarafından yapılıyor. New York her zaman bu tip saldırıların merkezinde olacak çünkü dünya finansal sisteminin merkezi New York’tur. Bu saldırılar daha çok 'DDoS saldırıları' olarak adlandırılıyor. Ve bu saldırılar şirketlere milyon dolar zararlar verebiliyor. Sizlere iyi ve kötü haberlerim var. Bu hackerler İran’da bulunuyor. Bunlar tıpkı bir film sahnesini hatırlatıyor ancak bu suçlar gerçek kişiler tarafından, gerçek kişiler tarafından işleniyor. Ancak artık küreselleşmiş bir dünyada yaşıyoruz. Siber saldırılar hakkında alt yapılarımıza güvenmenizi istiyorum. Suçlular dünyanın neresinde olursa olsunlar, onları yakalayacağız.”

Reklam
Reklam

İddianamede, 46 ABD şirketinin, haklarında dava açılan hackerlar tarafından siber saldırıya uğradığı belirtiliyor.

Adalet Bakanlığı 2014 yılındaki bir siber saldırı için Çin'i, geçen yıl da FBI bir başka siber saldırı için Kuzey Kore'yi suçlamıştı. Şubat ayındaki bütçe çalışmalarında ABD yönetimi, 2017 yılı bütçesi içinde siber güvenliğe 19 milyar dolar ayırmıştı.

ABD'li savcı Preet Bharara kim?

İran asıllı Türk vatandaşı Reza Zarrab, ABD'de New York savcısı Preet Bharara tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı. Tutuklama açıklamasını New York'un büyük davaları takip eden yıldız başsavcısı Preet Bharara, ulusal güvenlik konularından sorumlu Adalet Bakan Yardımcısı John Carlin ve FBI Bölge Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez yaptı. Sarraf, (33) ve iki İran vatandaşı Kamelia Cemşidi (29) ile Hüseyin Necafzade'nin (65) İran hükümetinin yararına olacak biçimde sahtekârlık yaparak yüz milyonlarca dolarlık bankacılık işlemi yürütükleri iddia edildi. Davada, savcılık her üç şüpheli için ABD'yi dolandırmaktan 5 yıl, İran'a yaptırımları ihlalden 20 yıl, bankacılık sahtekarlığından 30 yıl ve kara para aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75'er yıl hapis istedi.