ABD'li seçmenler sandık başında

WASHINGTON (İHA) - ABD'nin bazı doğu eyaletlerinde oy verme işlemi yerel saatle 06.00'da başladı. ABD'liler tarihi seçimlerde ülkenin 44'ncü başkanını belirleyecek.
Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama (47) ve Cumhuriyetçi rakibi John McCain'in (72) yarıştığı seçimlerde halk seçim merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

ABD tarihinin en uzun ve en pahalı seçim kampanyasının yürütüldüğü dönemin ardından seçim merkezlerine hücum eden halk seçimlere büyük ilgi gösteriyor.
Geleneksel olarak ABD'de oy verme işleminin ilk tamamlandığı yer olan New Hampshire eyaletinin Dixville Notch köyünde Obama 21 oydan 15'ini almayı başararak, 1968'den bu yana bölgede çoğunluk oylarını alan ilk Demokrat başkan adayı oldu.

Reklam
Reklam

ABD'de ikinci olarak oy verme işlemi TSİ 12.00'de Kanada sınırındaki Vermont eyaletinde başladı. Daha sonra Connecticut, Kentucky, New Jersey, New York, Virginia ve Maine'de de seçmenler oy vermek için sandık başına gitti. Sandıklar son olarak, ülkenin en batısındaki Alaska'da yarın sabah TSİ 07.00'de kapanacak.
Obama kazandığı takdirde, ABD tarihinin Afrika kökenli ilk başkanı olacak. Son kamuoyu yoklamalarında Obama, McCain'in ortalama 7 puan önünde gözüküyor.
Florida, North Carolina, Colorado ve Nevada gibi kritik eyaletler dahil, 31 eyalette, yasalara göre bir hafta önceden oy verme işlemi başlamıştı. Bu eyaletlerde 23 milyon seçmen oy kullanmıştı.

Seçim sonuçlarının TSİ 03.00'te açıklanmaya başlaması bekleniyor. Bu yıl sonuçlarda önemli rol oynayabilecek Batı eyaletlerindeki sonuçların ise TSİ 05.00'den itibaren gelmeye başlayacağı tahmin ediliyor.