ABD'li şirketler Türkiye'deki hukuktan şikayetçi

İSTANBUL (ANKA)- Amerikan Şirketler Derneği (ABFT), GFK Türkiye araştırma firmasına yaptırdığı, "ABFT 2007 Türkiye'deki İş ve Yatırım Anketi" sonuçları, Amerikalı şirketlerin Türkiye'deki yatırım ortamından memnun olduğunu ortaya koyarken, şirketlerin ülkedeki bürokrasi ve hukuk sisteminden şikayetçi olduğunu belirledi.

Amerikan Şirketler Derneği (ABFT), GFK Türkiye araştırma firmasına yaptırdığı, "ABFT 2007 Türkiye'deki İş ve Yatırım Anketi" sonuçları düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. ABFT üyesi 70 kişi ve dernek üyesi olmayan Amerikalı şirketler arasında yapılan anket çalışmasında, 50'nin üzerinde üst düzey yöneticiye 10 ayrı konuda ayrıntılı sorular yöneltildi. ABFT Başkanı Galip Sukaya, derneklerinin Türkiye'de Amerikan Ticaret Odası hizmeti gördüğünü belirterek, derneğe üye şirketlerin dünyada yıllık 2.5 trilyonun üzerinde ciroyu temsil ettiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

"Türkiye'de önemli yatırım potansiyeli var"

GFK Türkiye tarafından online gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, Türkiye'nin yatırım ortamı olarak potansiyel güce sahip olduğu ifade edilirken, Amerikalı şirketlerin en çok şikayetçi oldukları konunun Türkiye'deki hukuk sistemi olduğu ortaya çıktı. Ankete katılan yöneticilerin yüzde 96'sı, öncelikle Türkiye'nin önemli bir pazar potansiyeline sahil olduğuna inanıyor. Yöneticilerin yüzde 55'i makroekonomik göstergelerin gelecek yıl için sabit kalacağına inanırken, yüzde 59'u mevcut yöneticilerin makroekonomik istikrarı koruyabileceğini düşünüyor. Enflasyonun denetim altında olduğunu düşünen yönetici oranı yüzde 77 gibi önemli bir düzeyde çıkarken; şirket yöneticilerinin yüzde 88'i Türkiye'de yatırım yapmayı, başka yabancılara öneriyor.

Ankete katılanların yüzde 73'ü Türkiye'nin yüksek lisans eğitim düzeyini yeterli bulurken, yüzde 78'i çalışanların, sorun çözmeye yönelik analitik düşünme yeteneğine sahip olduğuna, yüzde 92'si çalışanların ABD kökenli bir firmada çalışıyor olmaktan memnun olduğuna inandığını belirtti. Yöneticilerin yüzde 84'ü şirketinin Türkiye'de yatırım yapma kararını yerinde olduğunu düşünürken, yüzde 88'i ise çalıştıkları şirketin önümüzdeki yıllarda Türkiye'de daha fazla yatırım yapmayı ve büyümeyi planladığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Bürokrasi ve hukuk sisteminden şikayetci

Türkiye'nin ilerlemesini hızlandırmasında fayda görülen alanlara ilişkin de görüşlerini aktaran Amerikalı şirket yöneticilerinin yüzde 85'i Türkiye'de hukuk sisteminin belirsizliğinden şikayet etti. Yöneticilerin yüzde 77'si fikri mülkiyet haklarının yeterince korunmadığını, yüzde 67'si hükümetin kararlarını nasıl aldığı konusunda şeffaf olmadığını; yüzde 75'i karar vermedeki standartların ve zamanlamanın uluslar arası prosedürlerle örtüşmediğini, yüzde 51'i çevre ile ilgili standartların yetersiz olduğunu, yüzde 55'i çevre yasalarının tüm iş sahalarında eşit olarak uygulanmadığını ifade etti.

Ankete katılan şirketlerin yüzde 77'si enflasyonun Türkiye'de denetim altında olduğunu düşünürken, yüzde 57'si AB uyum reformlarının yeterince hızlı ilerlemediği görüşünü aktardı. Amerikalı şirketlerin yüzde 69'u da döviz kurlarının olması gereken düzeyde olmadığını kaydetti. Şirketlerin beklentilerine de yer verilen ankette, katılımcıların yüzde 72'si genel iş ikliminin Türkiye'de yatırımcılara açık olduğunu, yüzde 74'ü Türkiye'de iş veya yatırım yapmanın geri dönüşü riski almaya değer olduğunu ifade etti. Ankete katılanların yüzde 60'ı kendi sektöründe politikaların tahmin edilebilir ve istikrarlı olduğunu ve uzun vadede plan ve yatırımlar için engel oluşturmadığını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Siyasal durum ne olursa olsun mevcut hükümetin AB uyum süreci yolunda, işin üzerinde de en fazla etkisi olan alanlarda ilerleyebileceğini düşünenlerin oranı da yüzde 67 oldu.