ABD'li yetkili: Türkiye ve Irak'ın çatışmasından korkuyoruz

ABD'nin, Ankara ve Bağdat arasındaki "söz düellosunun" Türk askerleri ve Iraklı hükümet güçlerinin çatışmasına neden olmasından endişe ettiği bildirildi.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, AFP'ye yaptığı açıklamada, Ankara-Bağdat gerginliğinin yol açabileceği "en kötü durum" senaryosunu şöyle aktardı:

"Söz düellosunun Türk ve Iraklı hükümet güçleri arasındaki çatışmaya dönüşmesi ve bu kaotik atmosferden faydalanan Şii Haşdi Şabi milislerinin Musul'a girerek olası bir mezhep çatışmasına neden olması."

Adı açıklanmayan yetkili, "Türk hükümetine de bunu söylüyoruz... Yapılan açıklamalar sertleştikçe, Haşdi Şabi de daha aktif bir rol talep etmek için daha fazla bahane ve mazeret üretme şansı bulabilecek" dedi.

Reklam
Reklam

ABD'li yetkili ardından da, "En kötü şartlarda, tek taraflı eylemler hem Iraklılar ve Türkler, hem de Şii milisler ve Türkler arasında doğrudan çatışmalara yol açabilir" iddiasında bulundu.

"SON DERECE TEDİRGİN EDİCİ BİR SENARYO"

Habere göre, ABD'li yetkililer, Ankara-Bağdat arasındaki anlaşmazlığın, Musul'da bir mezhep savaşı yaşanmaması ve Haşdi Şabi'nin Musul'dan uzak tutulması için planlanan kırılgan anlaşmayı tehlikeye sokmasından edişe ediyor.

AFP'ye konuşan ABD'li, "Tansiyon çok yüksek ve kullanılan üslup biraz kontrolden çıkmış durumda. Bu son derece tedirgin edici bir senaryo" ifadesini kullandı.

Habere göre ABD, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Haydar el İbadi arasındaki gerginliğin, Irak kamuoyuna karşı hali hazırda güç durumda olan İbadi'yi daha da zor duruma düşürmesinden korkuyor.

ABD'li yetkili, Ankara ile Bağdat arasındaki gerginlik arttıkça, İbadi'nin "Şii tabanından gelen çağrılara karşı koymasının zorlaşacağını" iddia etti.

ABD'DEN 'MUSUL' AÇIKLAMASI

Musul operasyonuna katılan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun, Şii milis gücü Haşdi Şabi'yi desteklemediği açıklandı. ABD'li üst düzey komutan, "DEAŞ'a, liderlerinin onları terk ettiğini söylüyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Reuters'ın haberine göre, ABD'li Tümgeneral Gary Volesky, "Koalisyon sadece, doğrudan Irakgüvenlik güçlerince kontrol edilen ve yönetilen unsurları desteklemektedir. Ve Şii Haşdi Şabibunlar arasında değildir" diye konuştu.

Uluslararası koalisyonun DEAŞ'la mücadelesindeki kara güçlerinin komutanı Volesky, Sünni bölgelere girmeleri halinde mezhep çatışmalarına neden olmalarından endişe edilen Haşdi Şabi milisleri için, "Yani biz onları desteklemiyoruz" ifadesini kullandı. Haşdi Şabi, Musul operasyonu sırasında Irak'a destek olacağını duyurmuştu.

ABD'li komutan Volesky, Bağdat'taki askeri üsten videolu bağlantı kurarak Pentagon'daki muhabirlere açıklamalarda bulundu.

"LİDERLERİNİZ KAÇIYOR"

Volesky, yerel güçler ilerledikçe DEAŞ liderlerinin Musul'dan kaçtığını söyledi. Volesky, "DEAŞ'a, liderlerinin onları terk ettiğini söylüyoruz" diye konuştu.

ABD'li komutan, DEAŞ militanlarının direniş göstermesini beklediklerini ancak nihayetinde yenileceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.

Volesky, Musul operasyonunda Amerikan ordusuna ait Apache taarruz helikopterlerinin DEAŞ hedeflerini vurduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Musul'da terör örgütü DEAŞ'ın 5 bin civarında militanı olduğu tahmin ediliyor.

HAŞDİ ŞABİ'DEN TEDİRGİN EDEN AÇIKLAMA

Irak'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi, Irak ordusununMusul'u ele geçirmek için giriştiği operasyona destek olacağını açıkladı. Bu açıklama, nüfusun çoğunluğu Sünni olan Musul ve çevresinde mezhep çatışması endişesini artırıyor. Haşdi Şabi'nin yönleneceği iki bölgeden biri ise yaklaşık 100 bin Türkmen'in yaşadığı Telafer.

Halk Seferberlik Gücü (PMF) olarak da bilinen ve büyük bölümü İran'ın eğittiği militanlardanHaşdi Şabi, Musul'un 55 km batısındaki Telafer kentine doğru ilerleyen Irak birliklerine destek olacaklarını açıkladı.

Telafer'in çoğunluğu hem Sünni hem Şii olan Türkmenlerden oluşan nüfusunun Şii kesimi, bölgenin 2014'te DEAŞ’ın eline geçmesinden sonra bu bölgeden kaçmıştı.

Haşdi Şabi, batı yönünden Musul'a doğru ilerleyen Irak ordusunu da desteklediklerini bildirdi.

Grubun internet sitesinde dün gece yer alan bir açıklamada,"PMF batı cephesindeki güvenlik güçlerini iki eksen üzerinden destekleyecek: Bunlardan biri Telafer diğeri ise Musul merkezine giden güçler olacak" denildi.

Reklam
Reklam

UYARILARA RAĞMEN...

PMF açıklaması, insan hakları gruplarının PMF militanlarının bu bölgede savaşa katılmasının mezhepsel şiddeti alevlendireceği uyarılarına rağmen gerçekleşti.

PMF şeklen Irak Başbakanı Haydar el Abadi'ye karşı sorumlu. Abadi, mezhep savaşı kaygılarını yatıştırmak için,Musul kentine sadece ordu ve polis güçlerinin girmesine izinverileceğini söylemişti.

IRAK'TA 'HAŞDİ ŞABİ' ENDİŞESİ

Uluslararası Af Örgütü dün açıkladığı bir raporda Şii milislerin DEAŞ’ın elinde bulunan bölgelerden kaçan sivillere, insanlığa karşı suç tanımına girebilecek kadar ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduklarını bildirmişti.

Birleşmiş Milletler Temmuz ayında, Şii milislerin Felluce'de 640 Sünni yetişkin ve erkek çocuğu kaçırdıklarını bildirmişti. Raporda milislerin elindeki 50 kişinin daha işkence ve yargısız infaza maruz kaldıkları belirtilmişti.

"5-6 BİN DEAŞ'LI"

Öte yandan Irak ordusu özel harekat birliklerinin komutanı Korgeneral Talib Şaghati, terör örgütü DEAŞ'ın Musul kentinde 5-6 bin militanı bulunduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Erbil yakınlarında düzenlenen basın toplantısında konuşan Şaghati, "İstihbarat 5-6 bin civarı DEAŞ savaşçısı olduğuna işaret ediyor" dedi.

(AJANSLAR)

Anahtar Kelimeler: