Amerikan istihbarat birimleri, Kremlin'in, demokrat partinin başkan adayı Hillary Clinton'un itibarını sarsmak ve cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'a destek olmak üzere elektronik postaların hacklenmesinden internet üzerinden propaganda yapılmasına uzanan bir dizi faaliyeti yürüttüğü sonucuna varmıştı. Trump Kasım ayında yapılan seçimde ABD başkanı seçilmişti.
Rus bilgisayar korsanlarının başkanlık seçimine ne kadar müdahale ettiği, Rus ya da başka ülkelerden korsanların gelecek seçimlere müdahale edip edemeyeceği konusu aylardır ABD'de spekülasyonlara neden oluyor ve ABD basınında gündemin ilk sıralarında yer alıyor.
RUSYA, DEFALARCA HERHANGİ BİR SİBER SALDIRIDAN SORUMLU OLMADIĞINI AÇIKLADI
Rusya, defalarca ABD başkanlık seçimlerinde herhangi bir siber saldırıdan sorumlu olmadığını açıkladı. Trump ise Rusya'nın bilgisayar korsanlığı faaliyetlerinden sorumlu olabileceğini ya da olmayabileceğini belirtirken, ekibinin Moskova ile işbirliği yaptığı iddialarını "yalan haber" diyerek reddetti.
Manfra ve Senato'da ifade veren diğer yetkililer, ABD seçimlerinin bilgisayar korsanlığı faaliyetlerine karşı korunaklı olduğunu çünkü merkezi bir sistemden yürütülmediğini, büyük oranda eyaletlerde ve yerel düzeyde gerçekleştirildiğini belirtti.
Bu konuda demokratlarla aynı çizgide olan Maine'li bağımsız senatör Angus King ise bu konudaki şüphelerini dile getirerek, seçimde büyük ölçekte değişiklik yaratmak için önemli eyaletlerde küçük sayıda oyların değiştirilmesinin yeterli olduğunu söyledi.
Demokrat Mark Warner da oturum sırasında Manfra'nın hangi eyaletlerin seçim sisteminin bilgisayar korsanlarınca hedef alındığını açıklamayı reddetmesine tepki gösterdi.
Arizona ve İllionis geçen yıl başkanlık seçimleri sırasında eyaletlerindeki seçmen kayıt sistemlerinin korsanlarca hedef alındığını doğrulamıştı.