ABD'nin Afganistan'daki komutanı görevden alındı

Başkan Barack Obama, yönetiminin önde gelen isimlerini eleştiren Orgeneral Stanley McChyrstal'ı, Beyaz Saray'da görüştükten sonra görevden aldı. McChyrstal'ın görevine, Irak'taki ABD güçlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus getirildi.

ABD Başkanı Barack Obama, yönetiminin önde gelen isimlerini eleştiren ülkesinin Afganistan'daki güçlerin komutanı Orgeneral Stanley McChyrstal'ı görevden aldı.

Stanley McChyrstal'ın görevine, Irak'taki ABD güçlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus getirildi.

Barack Obama, kararını açıklamadan önce Beyaz Saray'a çağırdığı McChyrstal'la yarım saat süren bir görüşme yapmıştı.

Stanley McChyrstal, Rolling Stone dergisine verdiği mülakatta, Obama dahil Washington yönetiminin üst düzey isimleri hakkında alaycı ifadeler kullanmıştı.

Reklam
Reklam

McChyrstal, Başkan Obama'nın kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söylemiş, Amerika'nın Kabil Büyükelçisi Karl Eikenberry tarafından ihanete uğradığını hissettiğini belirtmiş ve Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden için "O da kim?" demişti.

ABD'nin Afganistan'daki güçlerin komutanı, mülakatta söylenenlerin "zayıf bir muhakemeyi" yansıttığını belirten Başkan Barack Obama'yla aynı görüşte olduğunu söylemişti.

Stanley McChyrstal bugün Afganistan ve Pakistan'daki gelişmelerin değerlendirildiği aylık toplantıya katılacak ve eleştirdiği yetkililerin bazılarıyla bir araya gelecekti.

Ancak McChyrstal'ın bu toplantıda olmadığı sanılıyor.

Orgeneral McChyrstal, Rolling Stone dergisinin Cuma günü piyasaya çıkacak sayısında yayımlanacak mülakat nedeniyle özür de dilemişti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ise McChrystal'ın görevden alınmamasını istediği yönünde açıklamalar yapmıştı.

'MacArthur anı' mı? Roling Stone dergisi, Stanley McChrystal'in, Obama yönetiminin önemli isimleriyle yaşadığı sorunları ve emrindeki askerleri bile kendi stratejisinin savaşı kazandıracağına ikna edemediğini yazmıştı.

Reklam
Reklam

Siyasi yorumcular, Obama'nın ABD'nin Afganistan'daki askerî stratejisinin mimarı olan McChrystal'ı bu görevden almasının kendisi için ciddi bir ikilem oluşturacağına dikkat çekiyordu.

Hatta bunun "Obama'nın MacArthur anı" olabileceği şeklinde yorumlar yapılmıştı.

1951'de Kore Savaşı sırasında, dönemin başkanı Harry Truman General Douglas MacArthur'u görevden almış ve bu Washington'un Kore politikasında değişime yol açmıştı.