Abd'nin Ankara Büyükelçisi Rıccıardone'den Çarpıcı 'suriye' Yorumları

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye'nin, Suriye'nin kurduğu tuzağa düşmediğini, Suriye'ye sakin ve orantılı cevap...

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye'nin, Suriye'nin kurduğu tuzağa düşmediğini, Suriye'ye sakin ve orantılı cevap verdiğini söyledi. Gelinen noktada bir savaş ihtimali görmediğini vurgulayan Ricciardone, "Ama şunu da herkesin bilmesi lazım ki bir şeyler gerekli hale gelirse Türkiye ve müttefikleri her türlü olasılığı ele alabilir ve her türlü sıkıntıyla başa çıkabilir" dedi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, aralarında İHA ve TGRT Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın da bulunduğu televizyonların Ankara temsilcileriyle büyükelçilik rezidansında bir araya geldi. Gündeme ilişkin soruları cevaplayan Ricciardone, Suriye krizine ilişkin de çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Reklam
Reklam

Akçakale'ye düşen Suriye'ye ait top mermilerinin ardından Türkiye'nin Suriye’ye çok orantısal, sakin ve kendinden emin bir cevap verdiğini vurgulayan Ricciardone, "Türkiye bu tuzağa düşmemiştir. Esad, Türkiye'ye bir tuzak kurmuş olabilir ama Türkiye bu oyuna gelmedi. Türkiye’nin dostları, Amerikalılar ve diğer dünya ülkeleri, Türkiye'nin ekonomik gücünün ve güç kaynaklarının bilincinde. Türkiye'nin gücünden şüphe edenlere ise şaşırıyoruz" diye konuştu.

“SİZİN DÜŞMANLARINIZ BİZİM DÜŞMANLARIMIZDIR”

Televizyonların Ankara Temsilcilerine yaptığı açıklamalarda Esad ve PKK’yı sık sık birlikte değerlendirdiği gözlenen Ricciardone, Suriye krizinin aşılması için birlikte neler yapılabileceğine baktıklarını ifade etti. Bunun basit bir yanıtı olmadığını dile getiren Ricciardone, "Geçiş süreci nasıl sona erecek tahmin edemiyoruz. Birlikte çalışarak geçiş dönemini öne almaya çalışıyoruz. Hepimizin ortak bir hedefi var. Türk halkı ve Suriye halkı bu değişime öncülük etmeli ve iki halk bunu yapıyor. Türkiye bu süreçte takipçi değil lider bir ülkedir. Bunun böyle bilinmesi gerekir. Amerika ayrıca şunun da farkında. Türkiye bu süreçte çok cömert davrandı ve Suriyeli mültecilere kapılarını açtı" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ricciardone, Türkiye'nin 10 yıl önce Irak’ta, daha önce Balkanlarda ve 500 yıl önce Musevilerin yaşadıkları sıkıntıda da aynı tavrı sergilediğini hatırlattı. Ricciardone, "Sizin düşmanlarınız, bizim de düşmanlarımızdır" diye konuştu.

Suriye halkının, kimin kendisinin yanında olduğunu, kimin kendisine kucak açtığını unutmayacağını tahmin ettiğini söyleyen Ricciardone, "İleride demokratik Suriye oluştuğunda Türkiye’nin yaptıkları, Türkiye-Suriye ilişkilerinde bir temel olacaktır. Bu noktada ABD Türkiye'yi desteklemek için elinden geleni yapacaktır" diye konuştu.

“BİR SAVAŞ İHTİMALİ GÖRMÜYORUM”

Gelinen bu noktada, bu sıcak havada bir savaş ihtimali görmediğini vurgulayan Ricciardone, bunun ABD'nin bir zaaf içinde olduğu anlamına gelmediğini ifade etti. Esad rejiminin kendi halkıyla olan savaşını sürdüremeyeceğini dile getiren Ricciardone şunları kaydetti:

"Zaten savaş ihtimali olsa ABD’den yatırıcımlar bu bölgeye niye gelsin? Türkiye’ye çok ciddi yatırımlar yöneliyor. Ben, mesaimin yarısını, Türkiye’nin ne kadar istikrarlı ve güvenli bir ülke olduğunu yatırımcılara anlatmakla geçiriyorum. Onlara Türkiye’nin bir barış ülkesi olduğunu anlatıyorum. Bu noktadan hareketle bir savaş ihtimali yok."

Reklam
Reklam

CIA'NIN ROLÜ KONUSU GİZLİ

Ricciardone, Türkiye ve ABD'nin iki müttefik ülke olduğuna işaret ederek, PKK'nın ve Suriye rejiminin, iki ülkenin ortak düşmanı olduğunu dile getirdi. Ricciardone, bu mücadelede CIA'nın rolünün sorulması üzerine ise, "Bunlar gizli konular. Gizli olan konuları konuşmuyoruz. Ama şunu çok istiyorum. Esad’ın çok korkmasını istiyorum" dedi.

“RUSYA VE İRAN İSTERSE ESAD GİDER”

Rusya ve İran’ın, dünyanın geri kalanına katılıp, Suriye'deki bu geçiş sürecine destek olmasını istediklerini ifade eden Ricciardone, "Rusya ve İran bugün karar verseler Esad zaten gider" dedi.

Ricciardone, ABD'nin, El Kaide ve Müslüman Kardeşler gibi konulardan ötürü mü Suriyeli muhaliflere desteğinin azalttığının sorulması üzerine şöyle konuştu: "Suriye’nin geleceği konusunda zaten endişeliyiz. Aşırı uç olmayan Suriyelilerle çalışmalarımız sürüyor. Etnik kökeni ve dini ne olursa olsun onlarla çalışıyoruz. Suriye halkı ile çalışıyoruz. Onların El-Muharebat’ın etkisinden kurtulmaları için çalışıyoruz. Suriye 1 yıl önce Türkiye’yi dinlese ve Türkiye'nin 13 önerisini yapsaydı, ki Esad bunun için söz vermişti, zaten durum bu noktaya gelmezdi" değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam

ABD'NİN SEÇİM SONRASI TAVRI

Ricciardone, ABD'nin Başkanlık seçimlerinin ardından nasıl bir tavır sergileyeceği sorusu üzerine Başkan Obama'nın hiçbir zaman şüpheci olarak hareket etmeyeceğine, ABD halkının iradesine uygun olan şeyleri yapmaya çalıştığına vurgu yaptı. ABD halkının Suriye konusundaki endişeleri varsayılarak hareket edildiğine işaret eden Ricciardone, "Obama son derece tutarlı şekilde davranıyor. Seçimden sonra bu yardımlar bir askeri yardıma dönüşür mü, onu bilemiyorum" dedi.

İRAN'I ETKİLEYECEK TARAF TÜRKİYE'DİR

Uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve diğer konularla BM Güvenlik Konseyi ile çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Ricciardone, bu arada da Rusya ile diyalog içinde kalacaklarını ifade etti. Ricciardone, "Maalesef İran bu çalışmaların hiç birine katılmıyor. İran’dan bir şey beklemiyoruz. İran’ı etkileyecek bir taraf varsa o da Türkiye'dir. Ama şunu da herkesin bilmesi lazım ki bir şeyler gerekli hale gelirse Türkiye ve müttefikleri her türlü olasılığı ele alabilir ve her türlü sıkıntıyla başa çıkabilir. Biz Esad’ın güç kullanılmadan gitmesini talep ediyoruz. Bence Türkiye'deki çoğu Türk vatandaşı da bu şekilde düşünüyordur. Genç insanların ölmesini kimse istemiyor. Bu noktada PKK’nın da, Esad’ın yardım edemeyeceği bir alan haline gelmesi gerekir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

TERÖR VE PKK

PKK'nın bölgede güç kaybettiğini ifade eden Ricciardone, Türkiye demokratik adımları attıkça, Türkiye güçlendikçe halk arasında PKK'nın da güç kaybedeceğini vurguladı. Terörle mücadele çerçevesinde PKK ve Kandil'le ilgili ilgili olarak her türlü istihbaratı Türkiye ile paylaştıklarını vurgulayan Ricciardone, "Paylaştığımız istihbaratın nasıl değerlendirileceğine biz değil Türk tarafı karar veriyor" şeklinde konuştu.

“BİN LADİN TECRÜBESİNİ PAYLAŞIRIZ”

Ricciardone, terör örgütü elebaşlarının yakalanması konusunda ABD ile Türkiye'nin bir işbirliği yapma ihtimalinin sorulması üzerine Bin Ladin'i yakalamanın, ABD'nin yıllarını aldığını hatırlattı. Ricciardone şunları kaydetti:

"Bunun için sabrettik. Sabrı ve teknolojiyi bir arada kullandık. Taktik ve teknik bir arada değerlendirildi. Bin Ladin'i yakalamamızdaki tecrübemizi Türk tarafına da aktarmak isteriz. Tabi Türk tarafı bunu isterse. Biz bundan sonra daha da yakın şekilde çalışmaya hazırız. PKK'yı askeri açıdan ABD ve Türkiye olarak yenememiş olmamız bizi üzmektedir. Bu arada 'ABD yeterli desteği vermiyor' gibi yorumlar beni kızdırıyor. Müttefikler arasına şüphe sokmak isteyen bir davranıştır bu. Bu bir komplodur. Bu tip söylemler düşmanlarımıza umut veriyor. 'ABD Türkiye'yi desteklemiyor' deniyor. Bunu nasıl söylersiniz, bunu söylemeye sizi ne itiyor, bunu açıklamaları lazım."

Reklam
Reklam

Ricciardone, Türkiye ve ABD'nin birlikte daha çok yapabilecekleri şey olduğunu belirtti.

ABD VE TÜRK ASKERİNİN TEMAS ETKİSİ

ABD ve Türk askerlerinin temas etkisinde olabileceğini ifade eden Ricciardone, 'Temas etkisini hangi anlamda kullandınız, birlikte operasyon mu?' sorusuna, "Daha fazla açamam. Bizim düşmanımızın, bizim kapasitemizi bilmesini istemiyoruz. Korkmasını istiyoruz. Bizim terör konusunda Türkiye ile yakın ve memnun edici bir işbirliğimiz var" karşılığını verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: