ABD'nin Eski Şam Büyükelçisi: Esed’in Ne Zaman Gideceğini Sadece Allah Bilir

ABD'nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford, Suriye’de Beşar Esed’in ne zaman bir tarafa çekilirse sonucun...

ABD'nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford, Suriye’de Beşar Esed’in ne zaman bir tarafa çekilirse sonucun da o kadar çabuk elde edileceğini, bunun da hem Suriyeliler, hem Türkiye hem de tüm dünya için iyi olacağını söyledi. Suriye hükümetinin artık devam edemeyeceğini bildiklerini kaydeden Ford, Esed’in gidiş tarihiyle ilgili soruya da “Sadece Allah bilir.” cevabını verdi.

Robert Ford, Nüfus Mülteci ve Göçten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Anne C. Richard ile İslâhiye’de bulunan çadırkent temaslarının ardından Gaziantep Valisi Erdal Ata'yı ziyaret etti.

Reklam
Reklam

Ziyaretin ardından konuşan Ford, bir yıl içerisinde Suriye’de mültecilerin sayısının 20 binden 600 bine çıktığını ifade etti. Aynı dönem içerisinde Suriye’de evlerinden ve yerlerinden olan kişilerin sayısının da 2 milyona çıktığını belirten Ford, “Bu, Suriye’deki ayaklanmayı bastırmak için Suriye hükümetinin kullandığı baskı ve şiddetten kaynaklanmakta. Türkiye de 160 bin, belki 300 bine yakın Suriyeliye ev sahipliği yapıp yardımcı olmakta. Biz Türkiye’nin bu çalışmalarına müteşekkiriz. ABD de uluslararası kuruluşlarla hem Türkiye’de bulunan hem de Suriye’de yerlerinden olmuş insanlara yardım etmek için çalışıyor. Biz durumun zor olduğunu daha da zorlaşacağını biliyoruz. Bununla ilgili Kuveyt’te düzenlenecek bir konferansa katılacağız. Bu hem BM hem de Kuveyt hükümeti tarafından organize edilmekte. Bu acil duruma uluslararası diğer kuruluşların ve devletlerinde katkı sağlamasını isteyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Suriye hükümetinin de artık devam edemeyeceğini bildiklerini dile getiren Ford, “Suriyelilerin özgürlükle ilgili talepleri durmamakta. Onun yerine giderek artmakta. Beşar Esed ne zaman bir tarafa çekilir ise sonuç o kadar çabuk elde edilir. Bu, hem Suriyeliler hem Türkiye hem de tüm dünya için daha iyi olur.” diye konuştu. Ford, Esed’in çekilmesiyle ilgili tahmini sürenin sorulmasına da "Öyle sanırım ki sadece Allah bilir." şeklinde cevap verdi.

Reklam
Reklam

Nüfus Mülteci ve Göçten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Anne C. Richard ise yaptıkları ziyarette hem şehirde hem de kamplarda yaşayan Suriyeli mülteciler için yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür ettiklerini kaydetti.

Richard, “Ziyaretin amacı buraya dikkatleri çekmek, Türk hükümetinin yapmış oldukları için teşekkür etmek. Aynı zamanda bizim Suriyelilerin sorunlarını çözmek için kendimizi adadığımızı ifade etmek.” değerlendirmesinde bulundu.

Kuveyt’te katılacakları konferansa de değinen Richard, Suriye’ye ABD’nin yardım edip etmeyeceğiyle ilgili olarak, “O yapılacakların detaylarını burada görüşecek değilim ama bir yardımın açıklanacağını söyleyebilirim. Burada ortak bir şekilde seyahat etmenin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü konuya daha derinlemesine bakılıyor ve arkadaşlarımızla ortak bir karara varabiliyoruz.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: