ABD'nin hedefi tartışılıyor

Dünyanın ikinci büyük petrol ülkesi olan Irak'ın Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in devrilmesinin, yaptıkları bağışlarla Amerikan başkanının seçilmesinde önemli katkıları bulunan petrol lobicilerinin çok işine yarayacağı öne sürülüyor. Yorumlara göre Bush, söz konusu bu çevrelere minnet borcunu ödemek için bu tür bir tavır içine giriyor olabilir.

ABD başkanının seçilmesinde petrol lobicilerinin belirleyiciliğinin, "muhtemel bir Irak operasyonu ile petrol arasında ilişki var mı?" sorusunu akla getirdiğini belirten siyasi gözlemciler, Bush'un, Irak'ı 'hedefteki ülke' ilan etmesinin arkasında yatan sebeplerden birinin de petrol olduğunu ileri sürüyor. Gözlemcilere göre, Irak, günde 1 ila 2 milyon varil petrol üretimiyle dünyada ikinci sırada yer alıyor.

ABD Başkanı George W. Bush'un öncelikli amacının, belki, kitle imha silahlarını kullanabileceği endişesiyle Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in devrilmesini sağlamak olabileceğini vurgulayan gözlemciler, ancak yönetim değişikliğinin, yaptıkları bağışlarla Amerikan başkanının seçilmesinde önemli katkı payı olan petrol lobicilerinin de çok işine yarayacağı görüşünü savunuyorlar.
Bush ve yandaşları, gerçekten de Saddam Hüseyin'i devirip ve Bağdat'a Amerikan yanlısı bir hükümet yerleştirmeyi başardıklarında, Washington'un, dünyanın en çok petrol üreten ikinci ülkesini kontrolüne almış olacağını belirten siyasi gözlemciler, resmi verilere göre, Irak topraklarının, 115 milyar varil petrol barındırdığını bildiriyor.

Reklam
Reklam

Siyasi gözlemcilere göre, Irak'a yönelik bir saldırı durumunda, bu yıl zaten yaklaşık yüzde 50 zam gören petrol fiyatları kısa vadeli olarak artış gösterecek. Petrol piyasasının, Washington'dan saldırıyla ilgili olarak yükselen en ufak sinyallere dahi anında karşılık verdiğine dikkat çeken gözlemciler, Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in, 'Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e karşı bir savaşın şart olduğunu' söylemesiyle, fiyatların yeniden yükseldiğini hatırlatıyor.

Bugüne kadar hep son derece iyi olan ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinde, son zamanlarda gözle görülür zedelenme söz konusu olduğuna dikkat çeken siyasi gözlemciler, sebeplerden birinin çok açık olduğunu, 'Suudi yönetiminin, Irak'a yönelik bir saldırının Suudi Arabistan topraklarından yapılmayacağını' çok kereler vurguladığını kaydediyor.

Anahtar Kelimeler: