ABD'nin hesaplarında Barzani-Talabani var

Ankara (AA)- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "ABD'nin PKK terörüyle mücadele anlayışının merkezinde, Türkiye'de siyasi çözüm süreçleri başlatılması olduğu artık anlaşılmıştır" dedi.

Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, "ABD'nin düşüncesinde ve hesaplarında Barzani-Talabani faktörünün bulunduğunu" söyledi.

Bahçeli, Barzani'nin, fiili devlet yapılanmasıyla ilişkileri normalleştirmesi ve kendisinin resmi muhatap olarak kabul edilmesinin, ABD tarafından Türkiye'ye dayatıldığını iddia etti.

Reklam
Reklam

"Irak bataklığına saplanan ABD için Barzani'nin bölgesel yönetiminin istikrarı ve güvenliği, Türkiye'nin milli güvenliği ve terörle mücadelesinden daha önemli ve öncelikli bir siyasi hedeftir" diyen Bahçeli, "Başkan Bush, bu nedenle Kuzey Irak'tan kaynaklanan PKK terörünün çözümünü de Türkiye içine taşımış, iç ve dış boyutları olan
terör ve bölücülük sorununun Türkiye'nin milli birliği ve üniter siyasi yapısının sırtından Türkiye tarafından siyasi çözüme kavuşturulmasını, Sayın Başbakan'ın önüne siyasi bir misyon olarak koymuştur" diye konuştu.

"Sis bulutları artık dağılmış, siyasi şablon ve yol haritası gün ışığına çıkmıştır. Irak Devlet Başkanı Talabani'nin geçtiğimiz hafta Ankara'ya yaptığı ziyaret, bu siyasi şablon ışığında görülmeli ve değerlendirilmelidir" diyen Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Talabani'nin Irak'ın seçilmiş devlet başkanı olduğu ve Türkiye'nin Irak'ı tanıdığı doğrudur. Ancak, bu zatın PKK'yı terörist olarak görmediği, terör örgütüyle ilgili en ağır sözünün 'bela'dan öteye geçmediği, sorunun Türkiye'de genel af ve siyasi çözüm yoluyla sona erdirilmesini savunduğu da aynı şekilde hatırda tutulması gereken
doğrular ve gerçeklerdir. Talabani'nin bu nedenle bugüne kadar Türkiye'ye davet edilmemiş olması gerçeği karşısında, bu şartlarda herhangi bir değişiklik olmamışken, bu davetin hangi düşünceyle yapıldığının anlaşılması kolay değildir."

Reklam
Reklam

Talabani'nin özellikle Kuzey Irak'ın yeniden imarı için Türk iş adamlarını parasal imkanlarla teşvik etmeye çalıştığını, bazı Türk gazetecilerin de Köşke davet edildiğini dile getiren Bahçeli, şöyle devam etti:

"kamuoyuna duyurulan konular arasında en ilgi çekici olanı, Başbakan Erdoğan'ın askeri operasyon sonrası şimdi de sivil operasyon için düğmeye basacağı, AKP hükümetinin siyasi çözüm paketini zamana yayarak açma aşamasına geldiği ve Sayın Başbakan'ın bu amaçla yakında bir Güneydoğu gezisine çıkmasının beklendiği olmuştur. Sayın Başbakan'ın, eski bir danışmanının ifadeleriyle 'Kürt Paketini' açıklamak için 6 Nisan 2008 günü Diyarbakır'a gideceği, basına duyurulmuştur."

Konuşmasında ekonomik gelişmeler de değinen Bahçeli, Hükümetin inatla sürdürdüğü ekonomik politikaların iflas ettiğini savundu.AK Parti hükümetinin gelişmeleri sadece sözle geçiştirdiğini savunan Bahçeli, "Hükümet, yaklaşan yerel seçimlerin maliyetini milletimizin alın teriyle finanse etmek amacıyla şimdiden ağır bir vergi yükünü vatandaşımızın sırtına yüklemeye hazırlanmaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam