Ankara - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ABD'nin Irak'tan askeri varlığını çekerken Türkiye'deki bazı liman ve üsleri kullanma yönünde bugüne kadar somut bir talebin gelmediğini, ancak bu konuda Türkiye'nin yaklaşımının olumlu olduğunu söyledi.
Brüksel'e hareketinden önce Esenboğa Havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, ABD'nin Irak'tan askeri varlığını çekerken Türkiye'deki bazı liman ve üsleri kullanmak isteyeceği yönünde haberlerin hatırlatılması üzerine, bugüne kadar Türkiye'den somut bir talebin olmadığını bildirdi. "Eğer böyle bir somut talep ulaşırsa, bunu değerlendireceklerini" belirten Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama yaklaşımımız da olumlu açıkçası. Biz bunun tabii zamanlamasını, miktarını, geçecek malzeme nedir, cinsi nedir, bu ne kadar vakit alacaktır, bu malzemenin rotası nedir, bunların da açık açık konuşulması gerekiyor. Somut talep geldiğinde bunları değerlendiririz. Eğer o gün itibariyle tanımlanmış şekliyle bu taleple alakalı bir sakınca görmezsek, ona göre adım atarız. Eğer sakıncalar görürsek de bunu kendileriyle paylaşırız."ABD-İran diyaloğu konusunda basına yansıyan haberlerin hatırlatılması üzerine de Babacan, kendilerindeki bilginin, ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkilinin Suriye'yi ziyaret edeceği yönünde olduğunu, ancak İran'ı ziyaretle ilgili bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtti. ABD'nin yeni yönetiminin İran ile ilgili diyalog odaklı bir arayışının olduğuna işaret eden ve bunun Türkiye'nin yıllardır dile getirdiği bir yaklaşım olduğunu kaydeden Babacan, "Eğer İran'ın özellikle nükleer programıyla ilgili kaygılar varsa, bunun mutlaka diyalog ve diplomasi yoluyla ele alınması gerektiğini defalarca ifade ettik" dedi.
Babacan, Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına dönüşü konusunda Türkiye'nin tutumunun sorulması üzerine, Fransa'nın henüz resmi bir başvurusunun bulunmadığına işaret etti ve Türkiye'nin güçlü bir NATO'dan yana olduğunu kaydetti.Babacan, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir hakkında tutuklama emri yayımlamasıyla ilgili bir soru üzerine, kararın daha yeni alındığını, bununla ilgili değerlendirmelerini yapacaklarını ve tutumlarını belirleyeceklerini söyledi. Türkiye'nin, Afganistan'daki askeri unsurlarının miktarının artırılmasıyla ilgili olarak şu ana kadar resmi talebin söz konusu olmadığını da bildiren Babacan, "Afganistan'da sadece daha fazla askeri güç ve teknolojiyle bir sonuç alınabileceğini düşünmüyoruz. Mutlaka bunlar gerekli, ama yeterli değildir" diye konuştu.