ABD'nin 'pirinç' baskısı devam ediyor

ANKARA (İHA) - ABD'nin Ankara Büyükelçilik Maslahatgüzarı Nancy McEldowney, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e pirinçte geçen yıl uygulanmaya başlayan tarife kontenjanı nedeniyle ABD'nin Türkiye'yi Uluslararası Mahkeme"ye şikayet ettiğini hatırlatarak, "Tarife Kontenjanı Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı biran önce kaldırın" uyarısını yaptı.

ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nancy McEldowney, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker'e geçtiğimiz hafta sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Görüşmenin içeriği ile ilgili basına açıklama yapılmazken, ziyaretin nedeni bugünlerde ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgiye göre, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın geçen yıl üreticiyi korumak için pirinç ithalatına süre ve sınırlama getirmesinden dolayı Türkiye pazarından yararlanamayan ABD, Türkiye'yi Dünya Ticaret Örgütü kararlarına uymadığı için Uluslararası Mahkeme"ye şikayet etti. Ancak Türkiye'nin aynı uygulamayı bu sene de devam ettirmesi ve mahkemenin kararını henüz açıklamamasından dolayı pirinç ithalatında zor günler geçiren ABD Hükümeti, Büyükelçilik aracılığı ile Tarım Bakanlığı'nı tekrar uyardı. Büyükelçilik Maslahatgüzarı McEldowney, Türkiye'nin Tarife Kontenjanı uygulaması ile DTÖ kararlarına karşı geldiğini belirterek, Uluslararası Mahkeme'nin kararını beklemeden tarife kontenjanını kaldırılmasını istedi. AB'nin Türkiye'ye pirinç ihracatının yüzde 50 düştüğünü ve Türk pazarından artık yararlanamadıklarını belirten McEldowney, Türkiye'yi gizli kota uygulamakla suçladı.

Reklam
Reklam

Konuyu inceleyeceklerini söyleyen Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker ise, Türkiye'nin Uluslararası Mahkeme tarafından daha fazla tazminata mahkum olmaması için biran önce Tarife Kontenjanını kaldıracaklarını söyledi. Eker'in, pirinç üreticilerini korumak için DTÖ kurallarına aykırı olmayan destekleme yöntemleri üzerinde çalıştığı öğrenildi. İlk defa Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Sami Güçlü döneminde uygulamaya başlayan pirinçte tarife kontenjanı üreticiler tarafından memnuniyetle karşılanırken ABD hükümetinin tepkisin çekmişti. Türk pazarını kaybeden ABD Hükümeti, eski Büyükelçi Eric Edelman aracılığı ile Tarım Bakanı Güçlü'yü uyarmış ancak tarife kontenjanının devam etmesi üzerine Türkiye'yi Uluslararası Mahkeme'ye şikayet etmişti.

Türkiye'deki çeltik üretiminin büyük bölümünü kendisine bağlı ortak kooperatifleri aracılığı ile gerçekleştiren Köy-Koop Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyesi Cevdet Kocaman ise, Türkiye'nin kendi pilavını pişirecek yeterli pirinç üretimini yakaladığını belirterek, hasat döneminde ithalat izni verilmemesini istedi. Kocaman, Türkiye'nin yıllık 550 bin ton pirinç ihtiyacının 350 bin tonunun içeriden karşılanacağını, üreticilerin ürünlerinin elinde kalmaması için de kalan 200 bin tonun hasat sonrası ithalat yoluyla karşılanabileceğini belirterek, "TMO'nun geçen yıl başlattığı Tarife Kontenjanı uygulaması devam etsin" dedi.

Reklam
Reklam