ABD'nin savaş planı hazır

Irak'ın, BM Güvenlik Konseyi'nin kararına vereceği yanıt beklenirken, ABD Başkanı George Bush, büyük bir kuvvet kullanımını öngören Irak'la ilgili savaş planını onayladı.

New York Times gazetesinin bugünkü sayısında çıkan habere göre emri Başkan Bush tarafından verilecek harekat, küçük birliklerin, Saddam Hüseyin'in saraylarını, hava savunma sistemlerini ve askeri üslerini hedef alacak B-1 ve B-2 bombardıman uçakları eşliğinde Irak'a girmesiyle başlayacak. Daha sonra bu birliklerin ele geçirdiği bölgelere 200 bin ABD askeri yerleştirilecek.

Haberde Türkiye ve Kuveyt'teki üslerlerle birlikte Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia adasındaki İngiliz üssünün de kullanılacağı dile getirildi.
Hava saldırısına, 1600 kilogramlık güdümlü bombalar kullanan büyük bombardıman uçakları öncülük edecek ve hava akınının süresi, 1991 Körfez Savaşı'na göre daha kısa tutulacak.

Reklam
Reklam

Bush'un onayladığı plana göre, Irak yönetimi başkent Bağdat'ta ve ülkedeki komuta merkezlerinde tecrit edilecek. Hava akınında sivil yerleşim birimleri, elektrik santralleri ve su kaynaklarına zarar vermemeye özen gösterilecek, sivil kaybı azaltmak için gerekenler yapılacak.

Adını vermek istemeyen ABD'li yetkililerin de doğruladığı planda ayrıca Amerikan özel birliklerinin olası sokak çatışmalarından uzak tutulacağı belirtildi. Beyaz Saray ve Savunma Bakanlığı Pentagon bu haberle ilgili yorumda bulunmayı reddetti.

ABD'li yetkililer, Irak'a yönelik bir saldırının, en erken yılbaşında düzenlenebileceğine dikkat çekiyor. Ancak Irak'ın, BM Güvenlik Konseyi'nin yeni kararına uymayı reddetmesi durumunda, bu sürecin hızlanabileceği de belirtildi. Ancak savaş kararı alınsa bile, yedek askerlerin göreve çağrılması, yeterli sayıda uçak gemisinin bölgeye gitmesi gibi hazırlıkların tamamlanması gerekiyor.