"ABD'nin söylemi sert"

Independent ve Guardian gazeteleri, Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Irak'a karşı harekete geçilmesi çağrısını içeren sert açıklamasını bugünkü baskılarında ele aldı.

Independent gazetes'nde yer alan yorumda, "Hiçbir üst düzey Amerikalı, Savaş Gazileri Konferansı'nda barıştan söz edemez. Öyle olsa bile, Dick Cheney tarafından Irak lideri Saddam Hüseyin'e yöneltilen bu sert söylem, Amerika Birleşik Devletleri'nin savaş çağrıştıran çağdaş siyasi söylemi için bile fazla" denildi.

Guardian gazetesinin haber ve yorum sayfalarında aynı konu ele alındı. "Savaş Tehdidi" başlığını taşıyan özel Irak sayfasındaki haberin manşetinde, "Bush'un evinde kılıçlar çekildi" ifadesi yer aladı. "Eski ve yeni liderler arasındaki çatışma, dünyanın gözü önünde yaşanıyor" alt başlıklı haberini Guardian şöyle sürdürüyor:

Reklam
Reklam

"Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Irak'a karşı bir 'önleyici' saldırının avukatlığını yapan sert konuşması, Amerikan kamuoyunda bugünlerde yaşanan en ciddi görüş ayrılığını ortadan kaldırmayı amaçlıyordu. Bu görüş ayrılığı, sadece Cumhuriyetçi Parti'de değil, aynı zamanda Bush hanedanında da yaşanıyordu. Dick Cheney, baba Bush'un dış politika belirleyicilerinden James Baker, Lawrence Eagleburger ve eski ulusal güvenlik danışmanı Brent Scowcroft'un açıkça dillendirdikleri Irak'a yönelik işgale muhalefeti tek tek tekzip etti."

Guardian gazetesi, İngiltere'de iktidardaki İşçi Partisi seçmenin, Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak'a yönelik müdahalesine artan oranda karşı çıktığı ortaya koyan bir araştırmayı, "Blair, Irak'ta yenilgiyle karşı karşıya" şeklinde manşetine taşıdı ve aynı yönde bir yorum yazısına da yer verdi. "İngiltere Cheney'nin Irak stratejisini reddetmeli" diye başlayan yorum şöyle devam ediyor:

"Tony Blair aylardır bir söylemi tekrar edip durdu. Irak'a yönelik bir askeri harekatın yakında olmayacağını, karar aşamasında olunmadığını, zamanı geldiğinde tartışmanın yapılacağını söyledi. Bu kavramlar hiç de yabancı değil. Blair'in bu söylemi daha başında tatminkar değildi. Sessizliği, Amerikalı müttefiklerinin hazırlığı ve Almanya Başbakanı Schröder'in ve dün Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'in görüşlerini açıkça ortaya koymalarıyla bir tezat oluşturuyor. Tony Blair'in İngiltere ve Avrupa'nın Irak'taki çıkarları hakkında konuşmamaya devam etmesi, sorumsuz ve artık savunulamaz bir hal aldı. Üstelik, son kamuoyu yoklamasının da ortaya koyduğu gibi, bu tavır siyaseten de tehlikeli."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: