Amerikalı Foreign Policy dergisi, ABD istihbaratının, Suriye Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkilinin ‘panik halinde’ kimyasal silahlar ünitesi şefiyle yaptığı görüşmeyi dinlediğini öne sürdü.
Dergi, “Şam’daki korkunç kimyasal saldırının yapıldığı saatlerde, Suriye Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili panik halinde kimyasal silahlar ünitesi şefi ile telefon görüşmeleri yaparak, ondan binden fazla kişinin sinir gazları ile öldürüldüğü saldırıya cevaplar istedi” iddiasında bulundu.
Amerikan istihbaratının bu görüşmeleri dinleyip kanıt olarak tuttuğunu belirten dergi, Suriye lideri Beşar Esad’ın bu nedenle sorumlu tutulduğunu yazdı.
İNGİLTERE'DEKİ KRİTİK TOPLANTI SONA ERDİ
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın başkanlığındaki Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında, kimyasal silahların Esad tarafından kullanımının kabul edilemez olduğu ve dünyanın buna seyirci kalmaması gerektiği yönünde karar alındı.
Başbakanlıkta yapılan, bakanlar, üst düzey askeri ve istihbarat yetkililerinin katıldığı toplantının ardından Başbakan Cameron resmi twitter adresinden, "Ulusal Güvenlik Konseyi oybirliğiyle, kimyasal silahların Esad tarafından kullanımının kabul edilemez olduğu ve dünyanın buna seyirci kalmaması gerektiği kararı aldı" diye yazdı.
Cameron bugün ayrıca, ülkesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) tartışılmak üzere, Suriye'deki kimyasal silah saldırısını kınayan ve sivilleri korumak için gerekli önlemlerin alınmasına yetki veren bir tasarı hazırladığını açıkladı.
TASARI BUGÜN NEW YORK'TA GÖRÜŞÜLECEK
Tasarının bugün BMGK'nin beş daimi üyesi tarafından New York'ta görüşülmesi bekleniyor. İngiliz Parlamentosu ise yarın, Suriye'deki kimyasal silah saldırısının ardından verilecek tepkiyi görüşmek üzere acil toplanacak. Parlamentoda, Suriye'deki kimyasal silah saldırısına verilecek tepkiyle ilgili hükümet önergesi görüşülecek ve oylama yapılacak.