Abdülhamit Han, Vefatının 95. Yılında Sempozyumla Anıldı

Sultan II. Abdülhamit, vefatının 95. yılında kendi kurdurduğu Darülaceze’de düzenlenen sempozyum ile anıldı. Sempozyumda konuşan...

Sultan II. Abdülhamit, vefatının 95. yılında kendi kurdurduğu Darülaceze’de düzenlenen sempozyum ile anıldı. Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Cevdet Küçük, “Eğer Abdulhamit’in 33 yıllık saltanatı olmasaydı ne milli mücadele yapabilirdik, ne de cumhuriyeti kurabilirdik” dedi.

Sultan Abdülhamit’i anma etkinliklerinin ilki sabah saatlerinde kabri başında düzenlendi. Osmanlı Hanedanından Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu’nun da katıldığı anma töreninde Kur’an-ı Kerim okundu ve Sultan II. Abdülhamit için dualar edildi.

Reklam
Reklam

Sultan II. Abdülhamit’i anmak için Darülaceze’de sempozyum düzenlendi. Sempozyuma, Doç. Dr. Mustafa Küçükbaşı, Prof. Dr. Nurhan Atasay, Prof. Dr. Nuran Yıldırım, Dr. Orhan Koloğlu, Prof. Dr. Cevdet Küçük, Prof. Dr. Cezmi Eraslan, Prof. Dr. Mehmet İspirli, Osmanlı Hanedanından Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu, İhlas Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Pazan ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyumda konuşmacılar, Abdülhamit Han’ı anlattı.

Sempozyumda konuşan Darülaceze Müessesesi Müdürü Nevzat Bayhan, Darülaceze’nin tarihinden bahsederek, “Şefkat kapısına girdiniz. Girer girmez sağlı sollu bloklar göreceksiniz. Savaş yıllarında siz soydaşlarınızı düşünürsünüz , dindaşlarınızı düşünürsünüz. Ama söz konusu Abdulhamit Han olunca öyle değil. ‘Madem ki insandır, başımızın tacıdır’ diyordu. 4 bloğu Müslümanlara ayırırken geriye kalan 4 bloğuda gayri müslümlere ayırıyordu. İşte bu anlayış savaş anlarında bile insanlar arasında, dinler arasında, kültürler arasında ayrım yapmayan bir medeniyetin afadıyız biz” dedi.

Reklam
Reklam

Osmanlı hanedanından Abdulhamit Kayıhan Osmanoğlu ise yıllardır Osmanlı hanedanının yanlış anlaşıldığını belirterek, “Sağolsun burada birbirinden değerli tarih hocalarımız var. Onlar bize düzgün bir şekilde anlatıyorlar. Bazıları tarihi para almak için yaparlar veya farklı yönlerde kullanırlar. Burada ki ve daha sayamadığım hocalarımızdan Allah razı olsunlar. Bize gönülden destek oluyorlar” ifadelerini kullandı.

Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Cevdet Küçük de Sultan Abdülhamit’i anlamak için yaşadığı dönemi iyi bilmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Sultan Abdülhamit Han’ın bir Tanzimat çocuğu olduğunu söyleyen Küçük, “Tanzimatın uygulanışı sırasındaki olayları yakinen yaşamıştır. Abdulhamit bir şark meselesi çocuğudur. Abdulhamit’i şark meselesini bilmeden, tanzimatı bilmeden, Osmanlı İmparatorluğu’nun son iki asrını bilmeden Abdulhamit’i bir yere koymanız mümkün değildir. Abdulhamit’i maalesef halen ülkemizde siyasi tarihin tekelinden çıkarabilmiş değiliz. Abdulhamit bu memleketin gelmiş geçmiş önemli liderlerin en önemlisidir belki de. Eğer Abdulhamit’in 33 yıllık saltanatı olmasaydı ne milli mücadele yapabilirdik, ne de cumhuriyeti kurabilirdik dedim. Ben bu görüşümde halen ısrar ediyorum. Bu görüşümün pek çok kişi tarafından kabul edildiğini görmekten mutlu oluyorum” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: