Abdülhamit’in Eseri Şişli Saat Kulesi Yenilendi

II. Abdülhamit'ten günümüze kalan ender eserlerden olan Şişli saat kulesi, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından...

II. Abdülhamit'ten günümüze kalan ender eserlerden olan Şişli saat kulesi, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yenilendi.

İstanbul İl Özel İdaresi, Osmanlı sultanı II. Abdülhamit yadigarı Şişli saat kulesini yeniledi. Şişli Etfal Hastanesi'nin bahçesinde yıllardır bakım bekleyen 104 yıllık kulede geçtiğimiz yıl başlayan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki kare planlı kulenin saat düzeneğinin tamamen çürüdüğü ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bir dönemde restorasyonla İl Özel İdaresi, temel ve kule bölümündeki güçlendirme çalışmalarını tamamladı.

Reklam
Reklam

Yenileme kapsamında kule bölümünde; tüm ahşap doğramalar sökülerek aslına uygun olarak yapıldı. Demir merdivenler temizlenerek özelliğini yitirmiş parçaları yenilendi. Zamanın aynası saatleri onarıldı. Balkon kısmında betonarme tabliyesi yenilendi ve dış cephede bulunan mermer süsleme elemanları temizlendi. Yine hasar görmüş çini panolar da onarıldı.

KULENİN PARÇASI MESCİT DE YENİLENDİ

II. Abdülhamit'ten günümüze kalan tek eser olan bu tarihi mirasın parçası olan mescidin de restorasyonunu tamamlayan İl Özel İdaresi, mescidin özgün döşemelerini onararak üzerine sökülebilir ahşap döşeme yaptı. Mescidin saçak altlarındaki ahşapların onarılması, ısı ve su yalıtımının yapılması, çatı kiremitlerinin yenilenmesi gibi çalışmaları yaptı.

II. Abdülhamit tarafından o zamanki ismi 'Hamidiye' olan Şişli Etfal Hastanesi'nin bahçesine 1907'de inşa edilen kule, İtalyan mimar R. D'Aronco'ya ait. Kule, Mühendishane-İ Hümayun hocalarından Mahmut Şükrü Bey gözetiminde yapıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: