ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Suriye'yi barış çabalarına destek olmak ve bu yönde bazı adımlar atmak konusunda istekli gördüğünü belirterek, Suriye'nin, Türkiye'nin Lübnan'a asker göndermesi durumunda lojistik ikmal için kendi topraklarının kullanılmasına hazır olduğunu kaydetti.
Bakan Gül, günübirlik Suriye ziyaretini tamamlayarak yurda döndü. Esenboğa Havalimanı'nda ziyaretine ilişkin değerlendirme yapan Bakan Gül, Suriye Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü ifade etti. Görüşmelerde Lübnan'da sivil ve maddi kayıplara yol açan çatışmaların durdurulmasını öngören 1701 sayılı BM kararının tam olarak uygulanması gereğini vurguladığını söyleyen Gül, tarafların oy birliği ile kabul ettiği kararla bölgede sükunetin korunmasını ve soruna kalıcı çözüm bulunması yolundaki çabaların önem taşıdığını bildirdiğini kaydetti. Gül, ziyarette, geçilmekte olan hassas dönemde başta Filistin meselesi olmak üzere mevcut sorunların halli konusunda Suriye'nin yapıcı katkısını ortaya koymasının memnuniyetle karşılanacağını ve Suriye ile ilgili algılamaların da müspet yönde değişeceğini ilettiğini belirterek, Suriye tarafını da bu açıdan istekli gördüğüne dikkat çekti. Ziyaretinde, Suriye tarafının barış ve istikrarın tesisi çabalarını destekleyeceklerini ve bu yönde bir takım adımlar atma izlenimi edindiğini dile getiren Gül, bölge ülkeleri olarak soruna kalıcı çözüm bulunması için ortak çaba harcanması konusunda Suriyeli muhatapları ile mutabık kaldığını kaydetti. Gül, "İçinde bulunulan olumsuz koşullara rağmen yapıcı katkılarına ve uzun vadede vizyon içeren bir yaklaşımla hem mevcut krizin açılacağına hem de bölgede kemikleşen sorunlara çözüm üretebileceklerine olan inancımı dile getirdim" dedi.
Bakan Gül, temaslarında Türkiye'nin Ortadoğu'da refah ve istikrara kavuşturulmasını samimiyetle arzuladığını ve kalıcı barışın tesisine ilişkin çabaları geçmişte olduğu gibi bugün de desteklemeye hazır olduğunu ilettiğini söyledi. Gül, temasları sırasında Suriye tarafının, BM Barış Gücü'ne Türkiye'nin olası katkısını memnuniyetle karşılayacağını açıkça ifade etmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Suriyeli yetkililer, şayet gerekirse Türkiye Lübnan'a asker gönderirse, Türkiye'nin lojistik ikmal için Suriye topraklarını kullanması konusunda her türlü kolaylığı göstermeye hazır olduklarını kaydetmişlerdir. Bundan da ayrıca memnuniyet duyduk."
Abdullah Gül, Lübnan'daki krizin başından bu yana Türkiye'nin barış için yoğun bir diplomatik çaba gösterdiğini, ayrıca Suriye'ye sığınan Lübnanlılar için insani yardım malzemesi sağladığını hatırlatarak, bu yardımların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini bildirdiğini kaydetti.
"BARIŞ İÇİN HER ÜLKENİN ATACAĞI İLK ADIMLAR VARDIR"
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Gül, bir soru üzerine bölge ziyaretlerinin sona erdiğini, bundan sonraki süreçte Lübnan'a asker gönderme konusunda gelişmeleri değerlendirerek anayasal süreci muhafaza ederek hükümetin bir karar vereceğini söyledi. Gül, bu aşamada BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın ziyaretinin önemine dikkat çekti. Gül, bölgeye yaptığı ziyaretinde başta tüm ülkeler ve bunların hükümetleri ile bu hükümetlerin içindeki grupların, Türkiye'ye karşı çok samimi bir duygu içinde olduklarını ve hepsinin de Türk askerini orada görmekten mutluluk duyacağını açıklamalarından dolayı gurur duyduğunu belirterek, ancak Lübnan'a asker gönderme kararını hükümetin vereceğini kaydetti. Gül, bu konuda BM'den gelecek bilgilerin de önemli olduğunun altını çizdi.
Bir gazetecinin, "Ziyaretiniz sırasında Hamas lideri ile siz ya da heyetten dolaylı bir görüşme gerçekleşti mi?' sorusuna Gül, "Kimlerle görüştüğümü açıkça söyledim" diye cevap verdi. Suriye üzerinden lojistik ikmal gönderme talebinin Türkiye tarafından mı, Suriye tarafından mı geldiğinin sorulması üzerine Gül şunları kaydetti:
"Böyle bir ihtimal olması durumunda biz, muhtemel gelişmeleri açıkçası bilmek istiyoruz. Böyle bir olay önemli bir olaydır, kararımızı vermeden önce alt yapının iyi yapılması gerekli. Bölgenin iyi tanınması gerekir, muhtemel problemlerin neler olacağını başından iyice görmek gerekir. Bu bağlamda tabii ki böyle bir ihtiyaç söz konusu olabilir. Eğer asker gönderme kararı verilirse bununla ilgili görüşlerini aldık."
Bir gazetecinin, İsrail ziyareti sırasında, kaçırılan İsrail askerlerinin aileleri ile görüşmesinin basından gizlenmesinin özel bir sebebi olup olmadığını sorması üzerine Gül, "Özel bir sebebi yok ancak her attığım adımdan da bilgi vermek durumunda değilim. Evet, otelde ailelerin talebi üzerine kendileriyle görüştüm" dedi. Gül, bölgede akan kan ve gözyaşından sonra sürekli barışın tesisi için ellerinden geleni yaptıklarını ama buna gücün yetmediğini belirterek, "Şimdi bundan sonraki dönemin herkese ders olması gerekir. Kalıcı barış için uğraşmak gerekir. Bizim bu gayretlerimiz bunun için. Barış için her ülkenin atacağı ilk adımlar vardır. Bunlar nelerdir? Filistin tarafı kaçırılan askerleri serbest bırakabilir, İsrail tarafı, kadın ve çocuk esirleri serbest bırakabilir. Yepyeni bir hava, yeni bir iklim oluşur. Çözüme böyle ulaşılabilir. Tek taraflı adımlarla çözüm olmaz. Çözüm ancak diyalog ile konuşmayla ve uzlaşma ile gerçekleşebilir. Ancak o zaman akan kan ve gözyaşı durabilir. Benim ve hükümetimin çabaları da bu yöndedir. Bunda hiçbir saklanacak yön yoktur" ifadelerini kullandı.
Lübnan'a gidecek gücün komuta kademesinin kimde olacağının belirlenip belirlenmediğinin sorulması üzerine ise Bakan Gül, henüz belirlenmediğini, BM daimi üyesi
ülkelerin dahi açıklama yapmadığını ancak bunun sebebinin dinamik ve sık sık değişebilir durumdan kaynaklandığını kaydetti.