Abdullah Gül'ün özgeçmişi

Abdullah Gül, 11. Cumhurbaşkanı seçildi. TBMM'de yapılan 3. tur oylamada Gül 339, MHP adayı Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP'nin adayı Tayfun İçli 13 oy aldı.

Yakın dönem siyasetine damgasını vurmuş olan ve halen ikinci AK Parti hükümetinde Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Gül, 29 Ekim 1950'de Kayseri'de doğdu. Orta öğrenimini Kayseri Lisesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne giren Gül, aynı fakültede mezuniyet sonrası doktorasını aldı. Lisan ve doktora çalışmalarını yürütmek için burslu olarak 2 sene Londra ve Exeter'de kalan Gül, Türkiye dönüşünde Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün uruluşunda çalıştı ve burada iktisat dersleri verdi.

Reklam
Reklam

Abdullah Gül 30 yaşındayken, 1980 yılının Eylül ayında Hayrunnisa Gül ile evlendi. Gül, 1983-1991 yılları arasında merkezi Cidde'de olan İslam Kalkınma Bankası'nda iktisat uzmanı olarak çalıştı. 1991 yılında Uluslararası İktisat dalında Doçent olan Gül, 1991 yılında yapılan erken seçimle Refah Partisi'nin Kayseri Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Gül, 1993 yılında Refah Partisi'nin Dışişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenirken, 1995'te yapılan genel seçimlerde, ikinci kez Refah Partisi'nden Kayseri Milletvekili olarak seçildi.

Gül, Necmettin Erbakan'ın başkanlığında kurulan 54'üncü Hükümet'te, Devlet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü görevinde bulundu. 1999 yılında Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilerek üçüncü kez parlamentoya giren Gül, 14 Mayıs 2000 tarihinde yapılan Fazilet Partisi 1'inci Olağan Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlık için Recai Kutan ile yarıştı. Bin 238 delegenin bin 195'sinin oy kullandığı genel kurulda Kutan, 633 oy alarak yeniden genel başkan olurken, Abdullah Gül 521 oyda kaldı.

Reklam
Reklam

Fazilet Partisi'nin kapatılmasıyla birlikte, 'Yenilikçi Hareket'e önderlik yapan Gül, Ağustos 2001'de, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kurucuları arasında yer aldı ve Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Abdullah Gül, 1992 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi oldu ve Konseyin Kültür, Tüzük, Siyasi ve Ekonomik Kalkınma Komitelerinde çalıştı. 2001 yılına kadar yürüttüğü Avrupa Konseyi'ndeki çalışmalarından dolayı kendisine 'Pro merito' madalyası ve Konseyin sürekli 'Onursal Üyesi' unvanı verildi.

3 Kasım 2002 milletvekili seçimlerinde Kayseri Milletvekili olarak tekrar parlamentoya giren Gül, 16 Kasım 2002 tarihinde Başbakan olarak 58'inci Hükümeti kurmakla görevlendirildi. Gül, Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim yasağının kaldırılmasının ardından meclise girmesiyle Başbakanlık koltuğunu Recep Tayyip Erdoğan'a bıraktı. Gül, 14 Mart 2003 tarihinde AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başbakanlığında kurulan yeni kabinede Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Gül, evli ve 3 çocuk babası.

Reklam
Reklam