Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Keskin, kurbanlık hayvan alırken, kurban keserken ve etini saklarken nelere dikkat etmek gerektiğini açıkladı.
Kurbanlık hayvan alırken seçilecek hayvanların kondisyonunun iyi, tüylerinin parlak olması, çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış olmaması gerektiğini kaydeden Keskin, “Dış görünümü canlı olmayan, salya, burun akıntısı, pis kokulu ishali olan, vücudunda yara, şişlik, ödem olan hayvanların satın alınmamalı. Hayvanların nereden geldiği bilinmelidir. Bunun için ilk iş, satıcıdan hayvanın nereden geldiğini gösteren menşesi istenmeli, başka il veya ilçelerden gelen hayvanlardan ise yurt içi veteriner sağlık raporu görülmelidir. Hayvanların kulağında küpesi olmalıdır. Sığırlar için ayrıca sahibinin adı, adresi ve hayvanın kulağındaki küpe numarası ile uyumlu sığır cinsi ‘hayvan pasaportu’ görülmelidir” dedi.
Kurbanlıkların kesim yerine götürülmesi ve kesilmesi sırasında kesimlerin Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun izin verdiği kesim yerlerinde veya köylerde önceden belirlenmiş ve hazırlanmış yerlerde yapılması gerektiğini anlatan Keskin, “Kurbanlık hayvanların kesim işlemi sırasında kötü muamele gördüklerinde kanın iyi akıtılamadığı, bunun da etin kısa sürede bozulmasına neden olduğu bilinmeli. Bu nedenle kesimi yapılacak hayvanlar strese sokulmadan ve acı çektirilmeden kesim yapılmalıdır” dedi.
Kesimi tamamlanmış kurban etlerinin temiz kap ve poşetlere konularak taşınması gerektiğini kaydeden Keskin, “Etler güneş görmeyen serin yerde dinlendirilmeli. Dinlendirilmiş etler buzdolabına konularak 5-6 gün muhafaza edilebilir. Etler ile iç organlar aynı kap içerisinde saklanmamalıdır” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz