Abdurrahman Acer’den Bal Ormanı

Acer, Mersin il genelinde bu yıl 20 adet bal ormanı kurulacağını ve bunun 9'unun Tarsus'ta kurulacağını söyledi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Mersin il genelinde bu yıl 20 adet bal ormanı kurulacağını ve bunun 9'unun Tarsus'ta kurulacağını söyledi.

Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Tarsus Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Duran Şen'i ziyareti sırasında, dünya bal üretim pazarında Türkiye'nin yer sahibi olmadığını, bal üretiminin arttırılması amacıyla arıların bal yapmalarını kolaylaştıracak olan 'Bal ormanları' için çalışmalara başladıklarını belirterek, Türkiye'nin bal üretimini arttırarak, ihracat yapacak düzeye getirilmesine önemli katkı sağlayacaklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de üretilen 80 bin ton bal üretiminin iç piyasada tüketildiğini kaydeden Acer, ''İhraç edecek kadar balımız yok. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde doğa koşullarının uygun olduğu alanlarda oluşturulmaya başlanan 'Bal Ormanı' uygulamasını Mersin il genelinde 2 bin 500 dekar alanda hayata geçireceğiz. Arıcılığın gelişmesi ve daha fazla bal üretimi için Mersin'de içinde bulunduğumuz 2012 yılında 20 adet bal ormanı kuracağız. Bunun 9'unu Tarsus'un Dedeler köyü Eshab-ı Kehf mevkii, Melemez, Eskişehir köyü, Karabucak ormanı, Taşobası köyü, Gülek, İnköy, Büklüboy ve Çıplıcak'ta kuracağız. İlk Bal ormanımızı 22 Mart'ta Dünya Ormancılık haftasında Tarsus'un Dedeler köyünde, Eshab-ı Kehf'de açacağız. Arıcılık, biyolojik çeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması, sürdürebilir gıda güvenliği ve aynı zamanda toprakların büyük bir kısmını tehdit eden erozyonun önlenmesi bakımından oldukça stratejik bir sektördür. Bu yılın sonuna kadar 'Bal Ormanları'na fidan dikim çalışmalarını tamamlayacağız. Orman Bölge Müdürlüğü olarak Mersin ormancılığında bundan sonra odun dışı orman ürünlerine, bal ormanlarına ve kuş yuvaları yapmaya daha çok önem vereceğiz'' dedi.

Reklam
Reklam

Acer, Mersin il genelindeki arıcıların yaşadıkları sorunların ve çözüm yollarının masaya yartırıldığı toplantıda Arıcılar Birliği yönetici ve üyeleriyle biraraya geldiklerini belirterek, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü'nün politikaları ve hedefleri çerçevesinde, Mersin'deki arıcıların daha verimli ve kaliteli bal üretmelerini kuracakları Bal Ormanları ile hayata geçireceklerini kaydetti.Bal ormanlarında kovanları mevsimsel olarak barındıracaklarını, kovanların yaz aylarında daha serin olan Çamlıyayla ve Gülek gibi bölgede, kış aylarında ise Dedeler, Karabucak gibi yerlerde bulundurulacaklarını kaydeden Acer, arıların su ihtiyaçlarının karşılanması için bal ormanlarının içine su havuzları kuracaklarını, böylece su ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabileceklerini söyledi.

Bölge Müdürü Acer, Bal Ormanları'nın etrafının çevrilerek güvence altına alınacağını, etrafı çevrili kovan platformunda sağım ünitesi de bulunacağını belirterek, ''Türkiye'de en çok Bal Ormanı kurulacak il Mersin. Mersin'de de en çok kurulacak ilçe Tarsus olacak. 20 Bal Ormanını bu yılın sonuna kadar tamamlayacağız. Hedefimiz Mersin'de Bal Ormanı sayısını 40'a çıkarmak. Çünkü Mersin'de kayıt altında olan 200 bin kovan bulunuyor. Ancak tahminimiz Mersin'de 500 bine yakın kovan olduğu. İlk etapta bu yılın sonuna kadar 100 bin kovanlık bölümü çözmüş olacağız'' dedi.

Reklam
Reklam

Acer, Mersin ormanlarında ağaçların konumuna göre bal çeşidi üretileceğini, arıların ağaç ve bitkilerden alacakları çiçekleri, onları yormadan alabilecekleri ortam oluşturacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:''Mesela Bozyazı'da Çam ağaçlarında Basra böceği var. Bu böceğin salgısından Basra balı, kevenden keven balı, okaliptüs, akasya, fıstık çamı, jojoba balı üretilmesine olanak sağlayacağız. Sonuçta bal üretimi çok daha fazla artacak. Bugün bölgemizdeki arıcılar bir kovandan 4-5 kilo bal alıyor. Oysa şimdi bir kovandan 20 kilo bal alma şansı olacak. Arı, bal yapacağı çiçekler için 5 km.ye kadar gidiyor. Su içmek için keza aynı şekilde uzağa gidiyor. Bal Ormanında kovanları ve su havuzlarını çiçek alacakları yere koyacağız. Çiçekler telef olmaktan kurtulacak. Biz arıyı süt inekçiliği gibi görüyoruz. Bölgemizde çok güzel bir bitki çeşitliliği var.''

Bitkilerin bal çiçeği yönünden 4 bölüme ayrıldığını belirten Acer, ''Minör dediğimiz ağaçlarda bal verme, çiçek özelliği azdır. Sekonder dediğimiz ağaçların çiçeklerinde ciddi anlamda çiçek var ve narenciye türü ağaçların çiçeklerinin bulunduğu bu türden bölgemizde çok var. Akasya gibi ağaçlar dominand kategorisinde. Sekonder dediğimiz okaliptüs, çam, biberiye gibi bitki türleri de bölgemizde yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Bunlardan hedefimiz ormanda çeşitliliği sağlamak ve bal üretimini arttıracak bitkilerle bunu gerçekleştirmek. Bal Ormanının özelliği çoktur. Arıcılarımız açısından en önemli özelliklerinden bir tanesi bütün bitkilerin çiçeklerinin olmadığı bir mevsimde bölgemizde çiçek açmaları. Sözgelimi Biberiye, Kasım ayından itibaren çiçek açmakta ve Haziran ayına kadar devam etmektedir. Şubat ayı içerisinde olmamıza rağmen Biberiyelerde şu anda bol miktarda çiçek mevcuttur. Mersin'de kayıtlı 200 bin kovan bulunuyor ve çok sayıda arıcılarımız geçimlerini buradan sağlıyor'' şeklinde sözlerini tamamladı. Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Duran Şen'i ziyaretinde Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer'e, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü şube Müdürü Çelebi Yıldız, Tarsus Orman İşletmesi Müdürü Mehmet Fulin, Merkez işletme Şefi Hüseyin Çakıcıoğlu, Nacarlı köyü Muhtarı Ahmet Yertan eşlik etti.

Reklam
Reklam

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz