WASHINGTON (İHA) - Uluslarararası Eğitim Enstitüsü (Institue of International Education), Amerikan üniversitelerinde kayıtlı yabancı öğrencilerin sayısında, 30 yıldan bu yana ilk kez düşüş yaşandığını bildirdi. Enstitü verilerine göre, Ortadoğu ülkelerindeki okullara giden Amerikalı öğrencilerin sayısında da geçen yıla oranla, yüzde 50 düşüş kaydedildi. Buna rağmen Amerikalı öğrencilerin Türkiye ve Mısır gibi ülkelere olan ilgilerinde ciddi artış belirlendi.
Enstitü tarafından yapılan açıklamada, Amerika'ya öğrenim görmek için gelen yabancı öğrencilerin sayısında son bir yılda yüzde 2.5'a yakın düşüş olduğu bildirildi. Geçen Haziran ayında sona eren öğrenim yılında Amerika'ya gelen öğrenci sayısının 572 binin biraz üzerinde olduğu belirtildi. Bu öğrencilerin yaşam ve öğrenim masraflarıyla birlikte her yıl Amerika'ya bıraktığı gelir miktarı, 13 milyar doları aşıyor. Çin, Japonya ve Kanada'nın yanı sıra, Ürdün, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi Ortadoğu ülkeleri, Amerika'ya en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Ancak bu ülkelerin toplamının Amerika'ya yolladığı öğrencilerin sayısında, geçen yıla oranla yüzde 15 düşüş yaşandı.
Elde edilen bu veriler, Amerika'ya öğrenim görmek için gelen yabancı öğrencilerin sayısında son 30 yıldan bu yana, ilk kez düşüş yaşandığını gösteriyor. Uluslararası Eğitim Enstitüsü Başkanı Allan Goodman, bu düşüşün uzun sürmemesini umduğunu belirterek, "11 Eylül terör saldırılarının ardından yalnızca Amerika'da değil, her ülkede öğrenci vizesi almak zorlaştı. Ortadoğulu öğrencilerde de, Amerika'da artık hoş karşılanmadıkları yönünde bir kanı oluştu. Bu elbetteki yanlış bir kanı. Bu öğrencilere burada her zaman kapımız açık. Çok sayıda üniversite de Müslüman ülkelerden gelen öğrencilere kapılarını daima açık tuttuğunu ifade ediyor" dedi.
Uluslararası Eğitim Enstitüsü, uluslararası öğrenci değişimi programlarına destek verdiği gibi, Amerikan hükümetinin Fullbright adlı burs programını da yönetiyor.
Ortadoğu'da okuyan Amerikalı öğrencilerin sayısındaki düşüş ise, yüzde 50'den fazla. Bu düşüş, en ciddi anlamda İsrail'de yaşanıyor. Son bir yılda İsrail'de öğrenim gören Amerikan vatandaşlarının sayısında üçte ikilik bir düşme kaydedildi. Buna karşılık, Türk üniversitelerindeki Amerikalı öğrencilerin sayısı yüzde 77 artarken, Mısır'da da bu artış, yüzde 26 olarak kaydedildi.
Uluslararası Eğitim Enstitüsü'nün raporuna göre, 2003-2004 öğrenim yılında Türkiye'de okuyan Amerikalı üniversitesi öğrencilerinin sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 77 artarak 228 oldu. Amerikalı öğrencilerin en çok rağbet ettiği yabancı ülkelerin başında İngiltere, İtalya, Fransa ve Avustralya geliyor. En çok Amerikalı öğrenci alan 20 ülke arasında Yunanistan da bulunuyor. Bu ülkedeki Amerikalı üniversite öğrencilerinin sayısı geçen yıl yüzde 8 artarak 2011 oldu.
Amerika'da okuyan yabancı öğrencilerin sayısı, yurtdışında öğrenim gören Amerikalı öğrencilerin sayısından çok daha fazla. Geçen yıl Ortadoğu ülkelerinde kayıtlı Amerikalı öğrencilerin sayısı binin biraz üzerindeydi. Oysa geçen yıl Amerika'da eğitim gören Ortadoğulu öğrencilerin sayısı 20 bine yakındı. Enstitü Başkanı Goodman, eğitimcilerin kaygılanmak için nedenleri olduğunu belirterek, "Öğrencilerin ve eğitimcilerin, seyahat etmeleri, birbirlerini Internet üzerinden değil de, yüz yüze tanımaları çok önemli. Bu şekilde uluslararası ilişkiler daha insani boyutlara iner, dünya barışına da yararlı bir katkı sağlar" dedi.
Genel olarak Ortadoğu ülkelerindeki düşüşe rağmen, dünyanın diğer bölgelerinde okuyan Amerikalıların sayısında yüzde 8,5'luk bir artış var. Ancak Amerikalı öğrenciler, öğrenim görmek için Avrupa ülkelerini artık daha fazla tercih ediyor.