ABD'ye gümrüksüz ihracatta A harfine dikkat

Washington'da uluslararası ticaret hukuku uzmanı Avukat Şule Öktenay Akyüz, ABD'ye "gümrüksüz, vergisiz" mal ihraç etme programı konusunda Türk firmalarını uyararak, "gümrüksüz mal ihraç etme otomatik olarak gerçekleşmiyor. İhracat formuna mutlaka A harfinin konulması lazım. ABD Ticaret Temsilciliği verilerine göre, Türkiye'den ürün ihraç eden ithalatçılar, giriş formuna A harfi koymadığı için 2006 yılında, 6,2 milyon dolar boşuna gümrük vergisi ödedi" dedi.

New York Barosu üyesi Öktenay Akyüz, finansal krizi değerlendirirken de, "Amerika'da yaşanan finansal kriz, Türk firmaları için yeni imkanlar yaratabilir. Şu anda birçok şirketin fiyatı düşük ve marka satın almak isteyen Türk firmaları, bu fırsatı kaçırmamalı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ABD pazarına gümrüksüz, vergisiz giriş imkanı veren Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) programı, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere ABD'nin tek taraflı olarak uyguladığı bir program ve Türkiye dahil 131 ülke ile 4 bin 650 ürün bundan yararlanıyor. ABD, GTS programı kapsamında 2007 yılında toplam 30,8 milyar dolar değerinde ithalat gerçekleştirdi. Türkiye'nin GTS programı kapsamında ABD'ye ihracatı ise 2007 yılında 1,13 milyar dolar oldu.