ABİngiltere ilişkilerini 'esneten' taslak açıklandı

İngiltere'nin itirazları üzerine Avrupa Birliği ile üye devletlerin ilişkilerini daha esnek bir şekilde yeniden düzenleyen anlaşma taslağı bugün Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk tarafından açıklandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Donald Tusk ile İngiltere Başbakanı David Cameron dün Londra'da başbakanlık konutu önünde.

İngiltere'nin itirazları üzerine Avrupa Birliği (AB) ile üye devletlerin ilişkilerini daha esnek bir şekilde yeniden düzenleyen anlaşma taslağı bugün Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk tarafından açıklandı.

İngiltere Başbakanı David Cameron anlaşma taslağı hakkında "Gerçek ilerleme sağlanmalı, daha fazla çalışma ve daha fazla detay gerekli. Biz dört ana konuda sonuç istemiştik, bu belge bu anlamda gerçek bir ilerleme gösteriyor" dedi.

Reklam
Reklam

Pek çok insanın "imkansız" olduğunu düşündüğü unsurların taslakta yer aldığını söyleyen Cameron, masada duran önerilerden memnun olduğunu ve anlaşma taslağının "önemli değişikler" getirdiğini belirtti.

Yürürlüğe girebilmesi için 28 lideri biraraya getiren Konsey tarafından onaylanması gereken anlaşma taslağının 18-19 Şubat'ta Brüksel'de yapılacak toplantıda hararetli tartışmalara yol açması ve hayli eleştiri alması bekleniyor.

Cameron İngiltere'nin AB üyeliği referandumu konusunda "Eğer anlaşmayı sağlarsak ve kabul edilirse referandum için sadece bir kaç ayımız var" dedi.

AB Konseyi Başkanı Tusk, İngiltere parlamentosuna Avrupa yasalarının uygulanmasını engellemek için daha geniş yetki alanı tanıyan düzenlemelerin Londra'yı birliğin içinde kalmaya ikna etmesini umduğunu söyledi.

Öneriler AB'nin anayasası niteliğindeki Lizbon anlaşmasında yolu çizilen AB'nin daha sıkı bütünleşmesi sürecinin İngiltere'yi bağlamamasına imkan veriyor, İngiltere'ye, büyük itirazı olan göçmenlere verilen sosyal yardımlar konusunda birlik kuralları dışına çıkma imkanı veriyor.

Reklam
Reklam

Yeni düzenlemeyle, İngiltere hükümetinin, AB üyeliğinin ulusal egemenliğini sınırladığı kaygılarının, AB kurucu anlaşmalarında uzun zaman alacak büyük değişikliklere gidilmeden giderilmesi amaçlanıyor.

Taslakla ilgili tartışmaların hararetli geçmesi bekleniyor.

Bu yıl içinde İngiltere'nin AB üyeliğinin devam edip etmeyeceği konusunda bir referanduma gitmeyi planlayan Başbakan David Cameron, taslak anlaşmanın, İngiltere'nin AB üyeliği konusunda görmek istediği "temelli değişiklikleri" içerdiğini söyledi.

Referandum yakındaTaslak üzerinde Şubat'ta Brüksel'de yapılacak zirvede AB liderleri arasında bir anlaşma sağlanamazsa bu Haziran'da İngiltere'de bir AB üyeliği referandumu yapılması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu AB liderlerinin Şubat zirvesine kadar konuyla ilgili bir fikir birliği sağlayabilmek için bu Cuma günü taslağı ilk kez tartışacaklarını söylüyor.

Taslak belgede, İngiltere üye olarak kalmaya karar verirse, Başbakan Cameron'un önerdiği, AB ülkelerinden gelen göçmen işçilerin, dört yıl çalışanlara tanınan sosyal yardım haklarından yararlanmamaları önerisinin hemen yürürlüğe girebileceği kaydediliyor.

Reklam
Reklam

Fakat, bu maddelerin uygulanabilmesi için üye ülkelerin onayı gerekiyor.

Taslak anlaşma buna karşılık Cameron'un isteği hilafına, ülke dışında yaşayan çocuklara yapılan çocuk yardımlarının devam etmesini öngörüyor, ama yardımlardaki artışların çocukların bulunduğu ülkelerin koşullarına göre yapılması kaydını koyuyor.