AB'nin 'et ithal edin' baskısına tepki

ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden uluslararası kurallara göre BSE hastalığının kalktığının ilan edilmedikçe bu ülkelerden yapılacak hayvan ve et ithalatına karşı olduklarını bildirdi.

TZOB Başkanı Bayraktar, AB'nin et ithalatı ile ilgili Türkiye'ye yaptığı baskının yersiz olduğunu belirterek bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Bayraktar, AB İlerleme Raporu'nda "Türkiye birçok hayvan ve hayvansal üründe önemli yasaklara devam etmektedir. Türkiye tarafından et ve canlı hayvanlarda AB'ye verilen tek taviz Türkiye'nin önemli yasaklamalarıyla bağlantılı olarak hiç bir zaman ulaşılabilir olmamıştır. Türkiye yasağı halk ve hayvan sağlığı sebepleriyle koyduğunu iddia etmektedir. Ancak bu yasaklama bu tür önlemlerin uluslararası normlarıyla paralel değildir ve temelde pazar koruma amacına hizmet etmektedir" denildiğini hatırlatarak, "Bu ifadeler maalesef gerçekleri yansıtmıyor" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

BSE'nin Türk basınında zaman zaman ifade edildiği gibi deli dana değil, deli inek hastalığı olduğunu belirten Bayraktar, bu hastalığının sadece yaşlı sığırlarda görüldüğüne dikkat çekti. Ülkelerin hayvanlarda bulunan belirli hastalıkları Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi (OIE) bildirmek zorunda olduklarını vurgulayan Bayraktar, AB ülkelerinin OIE kayıtlarında Türkiye'de şap hastalığı olduğu gerekçesiyle Türkiye'den hala hayvan ithal etmediklerinin hatırlattı. OIE kayıtlarında hala AB ülkelerinde BSE hastalığı bulunduğunun belirtildiğini ifade eden Bayraktar, bu nedenle yalnız Türkiye'nin değil bir çok ülkenin AB'den hayvan ve et ithal etmediklerine dikkat çekerek açıklamasına şöyle devam etti:
"Et ithalinin bir ülke sağlık kurallarına göre yasal hale gelebilmesi için OIE'nin o ülke hakkındaki deklarasyonunu kaldırması gerekir. Bu gerçek maalesef kamunun gözünden kaçırılarak bir kısım Türk hayvancılığına ihanet içinde olan çıkar çevrelerince son AB raporu da bahane gösterilerek gerek insan sağlığını ve gerekse hayvan sağlığını son derece tehlike altında bırakabilecek olan sağlıksız bu etlerin ilgilere baskı yapılarak ithali istenmektedir. Bugün için Türkiye'de hayvancılık önemli problemler yaşamakta, girdi maliyetleri yüksekliği karşın karkas etin kilosu ancak 6 milyon liraya satılmaktadır. Maliyetin altında bir fiyata et satmak zorunda kalan üretici, yapılmak istenen ithalat ile çökme noktasına gelecektir".

Reklam
Reklam

Bayraktar, TZOB olarak AB ülkelerinden uluslararası kurallara göre BSE hastalığı kalkmadığı sürece yapılmak istenen et ithalatına karşı olduklarını bildirdi.