"AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı vardır"

BERLİN (AA)- AB'nin genişlemeden sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunun tüm tarafların çıkarına olduğunu söyledi.

Rehn, bugün Almanya'nın başkenti Berlin'de, Federal Meclisin AB Komisyonunda Bulgaristan ve Romanya'nın AB üyeliğine ilişkin yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin AB üyeliği konusuna da yer verdi.

Olli Rehn, Hırvatistan ve Türkiye ile 3 Ekim 2005 tarihinde üyelik müzakerelerine başlanması yönünde karar alındığını ve müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğunu belirterek, "Türkiye konusu sürekli tartışılıyor. Türkiye'deki reform süreci geçen yıl içinde yavaşladı. Ancak geçen yıllarda sağlanan ilerlemeleri ve Türkiye'ye karşı olan sorumluluklarımızı unutmamamız gerekir. Müzakerelerin hedefi üyeliktir. Türkiye'nin AB'ye entegrasyonu tüm tarafların çıkarınadır. AB'nin kendi çıkarları için demokratik, modern, istikrarlı ve müreffeh bir Türkiye'ye ihtiyacı vardır. Türkiye'nin stratejik önemi Lübnan'a asker gönderme kararıyla bir kez daha gözler önüne serilmiştir."

Reklam
Reklam

Siyasi kriterleri yerine getirdiği için 1 yıl önce Türkiye'yle müzakerelere başlanması kararı alındığını ve bu kararın Avrupa Parlamentosunun çoğunluğu tarafından desteklendiğini belirten Rehn, bunun Türkiye'de geniş çaplı ve köklü reformların yapılmasına vesile olduğunu ve Türk toplumu için de değişiklikleri beraberinde getirdiğini söyledi.

Müzakerelerde ilerleme sağlanmasının yapısal reformlara ve Türkiye'nin ek protokolü imzalamasına da bağlı olduğunu belirten Rehn, bunun da Türkiye'nin, "Kıbrıs Cumhuriyeti" dahil olmak üzere limanlarını tüm AB üye ülkelerine açması anlamına geldiğini kaydetti.