"AB'ye üyelikte kararlıyız"

Ankara -AA- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın AB elçilerine Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecindeki kararlılığını bir kez daha teyit ettiği öğrenildi.

Gül ve Babacan'ın 9 Mayıs Avrupa günü nedeniyle Ankara'daki AB misyon şeflerine verdiği öğle yemeğinde ağırlıklı olarak Türkiye'nin üyelik süreci ele alındı.
Babacan'ın, açılış konuşmalarının ardından tarama süreci ve 9. reform paketine yönelik verdiği detaylı bilgiden sonra Gül ve Babacan, elçilerin sorularını yanıtladı.

Reklam
Reklam

Edinilen bilgiye göre, gerek Gül gerekse Babacan, AB'ye üyelik sürecinde ne kadar kararlı olduklarını yineleyerek, sürecin iyi işlediğine inandıklarını ve Türkiye'nin üstüne düşen sorumlulukların süratle yerine getirileceği mesajı verdiler. İki bakan, AB ülkelerinde bile geçmesi zor olan Sosyal Reform yasasında kat edilen gelişmenin bu kararlılığın bir işareti olduğunu da aktardılar.

Yemekteki ilk soruyu AB Komisyonu'nun Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Kretschmer yönelterek, konu başlıkları için konulan açılış kriterlerini nasıl yorumladıklarını sordu.

Babacan, bu kriterlerin gerek Hırvatistan gerekse Türkiye için sürecin bir parçası olduğunun anlaşıldığını, ancak kendilerinin bu kriterleri olumsuz açıdan değil olumlu açıdan düşündüklerini, çünkü bunların ciddi bir çalışma gerektirmeleri bakımından süreci daha da kısaltmasını beklediklerini kaydetti.

Kretschmer'in "Türkiye'nin böyle gitmesi durumunda kendilerini şaşırtacağını" aktardığı da öğrenildi. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott da, Türkiye'nin
kendini AB kamuoylarına anlatmakta eksik kaldığını dile getirerek, bu konuda daha aktif olunması telkininde bulundu.

Reklam
Reklam

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz da İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani'nin ziyaretine ilişkin Gül'den bilgi istedi. Gül de Laricani ile yapılan görüşmeler ve Türkiye'nin konuya bakışını anlattı.

Büyükelçi Cuntz, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesinin ekonomik açıdan kalkındırılması için neler yaptığı sorusuna Gül, verdiği yanıtta bölgesel eşitsizliklerin ortadan kaldırılması için yapılanları aktardı ve bu çalışmaların terör örgütü PKK'yı ciddi biçimde rahatsız ettiğine dikkati çekti.

Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Christian Hoppe da 9. reform paketinin TBMM'den ne zaman geçeceğini sordu. Gül, son derece kararlı olduklarını söyleyerek, pakete ilişkin çalışmaların hızlı bir biçimde sürdüğünü kaydetti.