AB'ye Uyum, Danışma Ve Yönlendirme Toplantısı

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi eski Başkanı Yavuz Mildon, "Seçilmiş bir İl Genel Meclisi'nin başkanlığına bir kişinin tayinle

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi eski Başkanı Yavuz Mildon, "Seçilmiş bir İl Genel Meclisi'nin başkanlığına bir kişinin tayinle gelmesi, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Anlaşması'na aykırı bir durumdur. Dolayısıyla Türkiye büyük bir cesaret örneği gösterip, bunu değiştirmiştir" dedi.

Kocaeli Valiliği Avrupa Birliği (AB) Projeler Koordinasyon Merkezi'nce Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) konferans salonunda düzenlenen "AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu" toplantısında konuşan Mildon, Yerel Yönetimler Yasası'nın Avrupa için özerklik anlaşması olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

AB ülkelerinin yerel yönetimlerindeki kamu harcamalarının payının ortalama yüzde 70 olduğunu ifade eden Mildon, "Bu, çok büyük bir rakamdır. Türkiye, bu rakamlarla daha yeni yeni tanışıyor" dedi.

İl Özel İdareleri'nin Yerel Yönetimler Yasası ile kapatılıp, belediyelere devredilecek olmasının Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Anlaşması'na uygun bir adım olduğunu savunan Mildon, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben şunu her yerde söylüyorum. AB Konseyi'nde de ifade ettim. Türkiye'deki valilerimizin kişisel becerilerine ve tecrübelerine en ufak bir itirazımız yok. Valiler, Türkiye'nin en yetişmiş, en değerli kadrolarıdır ama tabii ki seçilmiş bir İl Genel Meclisi'nin başkanlığına bir kişinin tayinle gelmesi, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Anlaşması'na aykırı bir durumdur. Dolayısıyla Türkiye büyük bir cesaret örneği gösterip, bunu değiştirmiştir."

-Başkanlık sistemi-

Mildon, başkanlık sisteminin AB'ye uyumuyla ilgili soruyu "Avrupa'da başkanlık sistemi 'daha doğrudur veya yanlıştır' diye bir uygulama yok. Başkanlık sistemini uygulayan ülke var, uygulamayan ülke var. Mesela Fransa'da başkanlık sistemi var. Bazılarında parlamento daha kuvvetli, bazılarında daha az kuvvetli" şeklinde yanıtladı.

Reklam
Reklam

Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Guni, kaymakamlar, daire müdürleri ve belediye temsilcilerinin katıldığı toplantı, Avrupa Birliği (AB) Projeler Koordinasyon Merkezi'nin 3 aylık faaliyet çalışma raporunun okunmasıyla sona erdi.

Muhabir: Metin Girgin

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: