Aç karnına bu listeye bakmayın! Adana'nın tadına doyum olmaz 9 lezzeti

Yöresel yemeklerimizin en özel lezzetlerinin çıktığı yerlerden biridir Anada mutfağı. Ekşinin, acının sebze ve et ürünleriyle muazzam bir şekilde harmanlandığı bu güzide şehirde herkes damak tadına göre bir yemek bulabilir. Baştan uyaralım sevgili okur; bu listedeki yemekler limitleri zorlar, ağızları sulandırır. Aç karnına okumamanız tavsiye edilir :)

Adana'nın sadece kebabını bilenler için Adana yemek dosyamızı açıyoruz, buyursunlar;

Adana lahmacun

Alıştığımız lahmacun hamuruna göre biraz daha farklı bir hamuru vardır, hafif dolgundur. Fındık lahmacuna göre biraz daha büyük, Urfa lahmacuna göre biraz daha küçüktür. Malzemesi ise oldukça boldur.

Karın dolması


Adana mutfağının başrolünde sakatat vardır. Parçalara ayrılan işkembelerin içi pirinçle hazırlanan içlik ile doldurulur. Karın muska şeklinde kapatıldıktan sonra kenarları dikilir ve haşlanarak tüketilir.

Reklam
Reklam

Aşlama


Meyan kökünden yapılan bir içecektir. Güğümlere doldurularak sokaklarda satılır, Adanalılar bu lezzete hayrandır. Son derece yararlı olduğu söylenir. Yapılış yöntemi nedeniyle haşlama adını almıştır, bu isim zamanla aşlama olarak evrilmiştir.

Şırdan


Tadına bakan herkes lezzetinin şahane olduğunu söyler. Midenin bağırsaklara en yakın olan kısmından hazırlanır. İçi pirinçle hazırlanan bir harç ile doldurulur ve salçalı suda haşlanarak tüketilir.

Adana sıkması

Tadına bakmayan Adana sıkmasını gözleme olarak tanımlayabilir. Görüntü olarak benzese de tat olarak farklılıkları vardır. Beş çayına eşlik eder, yeri gelir en lezzetli kahvaltılık olur. Pişmiş yufkanın içine en lezzetli peynir koyulup yufka dürüm haline getirilir.

Adana kebap

Elbette ondan da bahsedeceğiz. Adana'nın en meşhur lezzetidir kebabı. Adana kebabın lezzeti Türkiye sınırlarını aşarak tüm dünyaya yayılmıştır. Dürümü ayrı, porsiyonu ayrı güzeldir.

Ispanak başı

Ispanağın kökleri kullanılarak yapılan bu yemeğin içine bir de yeşil mercimek katılır. Genelde etli yemekleri konuşulsa da aslında Adana'da bolca bu tarzda sebze yemeği vardır.

Reklam
Reklam

Mumbar

Kalın bağırsaktan yapılan mumbar dolması, sakatatseverlerin sıklıkla tercih ettiği bir lezzettir. Yapımı oldukça zordur ve kalın bağırsakların çok iyi temizlenmesi gerekir. Adana'daki usta ellerden yemeden mumbarın tadına baktım demeyiniz :)

Taş kadayıf

Bolca kızgın yağda taş gibi kızarır, üzerine bir de o enfes şerbeti dökülünce tadından yenmez. Cevizli iç harcı ise ona ayrı bir lezzet katar.