Acar son noktayı koydu

ANKARA (İHA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile ilaç protokolünün bugün imzalanmaması halinde yarından itibaren eczacılarla birlikte tektek sözleşme imzalayacaklarını belirterek, "Eğer bugün TEB ile protokol imzalanmazsa yarın saat 08.30'dan itibaren elektronik ortamda eczacılarla tek tek sözleşme imzalamaya başlayacağız" dedi.

SGK Başkanı Acar, düzenlediği basın toplantısında ilaç protokolüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Acar, TEB ile eczacıların sorunları konusunda birçok kez görüştüklerini hatırlatarak, son olarak geçen hafta çarşamba günü bir araya geldikleri toplantıda büyük ölçüde uzlaşma sağladıklarını ve cumartesi günü protokolü imzalamaya karar verdiklerini, ancak yapılan tüm girişimlere rağmen TEB'in her defasında süreci uzatmak için çalıştığını söyledi. Acar, üzerinde anlaşmış olmalarına rağmen cumartesi günü protokol imzalanmadığını, bugün de imzalanmazsa yarın saat 08.30'dan itibaren SGK'nın internet sitesine konulacak "e-sözleşme" ile eczacılarla tek tek 3 yıl süreli sözleşme imzalayacaklarını kaydetti. Kurum olarak bugün itibariyle 22 bin 500 eczacıya bilgi notu içeriği gönderdiklerini anlatan Acar, yaşanan sorunlarla ilgili son 4 yıl içerisinde iyileştirmeler yaptıklarını ve bunların başında bütün vatandaşların serbest eczanelerden ilaçlarını temin etmelerinin sağlandığını ve 7-8 aydan önce yapılamayan eczane ödemelerinin 45-50 günlere çekilmesinin geldiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Acar, bunların yanı sıra eczane iskontosu, provizyon sistemi, avans ödemesi ve muayene katılım paylarının eczaneden tahsili gibi konulurda sorunlar yaşandığını belirterek, kurum olarak eczacılar birliği ile 1 Ocak 2009 tarihi öncesinde yapılan birçok görüşme dışında son 10 gün içerisinde de biraraya geldiklerini anlattı. Belirtilen sorunların çözülebilmesi için çok önemli adımlar attıklarının altını çizen Acar, bu konuda atılan adımlar çerçevesinde eczane iskontosunu sıfıra indirdiklerini ve bunun 8 bin eczane açısından maliyetinin 8 milyon TL olduğunu belirtti. Acar, Türk Eczacılar Birliği'nin herhangi bir talebi olmaksızın zor durumda olan 8 bin eczaneyle ilgili önemli bir düzenleme yaptıklarını söyledi. Provizyon sistemi ile ilgili olarak da sistemin daha düzenli çalışması amacıyla da sistemin yedeklenmesi, donanım ve teknik eleman takviyesinin SGK tarafından yapıldığını dile getiren Acar, "Avans sistemi tamamen kaldırılmak suretiyle de reçete kesim tarihinden itibaren 60 gün içerisinde ödemelerin tamamının yapılacağı yeni bir sisteme Şubat döneminden itibaren geçeceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Acar, daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Eczacıların daha önce sözleşmeleri imzalamayacaklarının hatırlatılması ve eczacılarla tekrar bir görüşmelerinin olup olmadığının sorulması üzerine Acar, "Sayın Bakanımız başta olmak üzere ben ve bütün arkadaşlarım eczacılar birliği ile bir protokol imzalamayalım diye bir düşüncenin içerisinde asla olmadık. Bugün de tabi Eczacılar Birliği'nin görüşme talep etmesi halinde görüşürüz. Biz net olarak sonucu ortaya koyduk yapabileceğimizi ifade ettik. Bu saatten sonra bunların tartışılmasını da doğru bulmadığımı ifade etmek istiyorum. Biz dün akşam 12 itibariyle 22 bin eczanemize metin ulaştırdık. Bugün yüzlerce eczanemizden teşekkür aldığımızı ifade etmek istiyorum. Biz Sosyal Güvenlik Kurumu ile eczacılarla ilgili herhangi bir sorunumuz bugüne kadar olmamıştır, bugünden sonra da olmayacaktır. Biz elektronik imzaya geçilmesi durumunda tüm eczacılarımızın bu konuya son derece sıcak bacaklarını ifade etmek istiyorum. Zaten 3 yıllık sözleşme yapacağımız için artık bu süre içerisinde bu sorunlarla kamuoyunda meşgul etmemiş olacağız" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Eczacılarla igili tek tek anlaşmaya gitmelerinde yasal bir engel olup olmadığının sorulması üzerine Acar, "Yasal bir engel kesinlikle söz konusu değildir. Kurum olarak daha önceden olduğu gibi bizim eczacılarla birebir sözleşme yapmamızın önünde hukuki bir engel yoktur" diye cevap verdi.