Acemi kasaplar kendilerini kesti

İSTANBUL (İHA) - Kurban Bayramı'nın ilk gününde acemi kasaplar işbaşındaydı. Yanlışlıkla kendilerini kesen kasaplardan biri hayatını kaybederken, yaklaşık 715 kişi yaralanarak hastanelere akın etti. Bazı kasaplar kurbanlıkların boynuz darbeleriyle yaralandı, bazıları kurban yerine el ve ayaklarını kesti.

Ankara'da acemi kasapların ilk tercihi olan Ankara Numune Hastanesi, kurban yerine elini ayağını kesen vatandaşlarla doldu. Hastaneye gelen acemi kasaplar arasında en ilgi çekeni ise bir boğanın boynuz darbelerine maruz kalan vatandaş oldu. Boğanın boynuz darbeleriyle yüzünden yaralanan vatandaş, aynı zamanda Numune Hastanesi'ne gelen ilk kişi oldu.

Reklam
Reklam

Kütahya'da kurban kesmeye çalıştığı sırada, elindeki bıçakla kendi bacağının atardamarını kesen şahıs hayatını kaybetti.Edinilen bilgiye göre, Yenidoğan Mahallesi Akmecit Sokak 20 numarada ikamet eden Ali Kazak (55), 4 ortak olarak aldıkları kurbanlık büyükbaş hayvanı Fatih Sanayii Sitesi'ne götürerek burada kesmek istedi. Ancak kesim sırasında Kazak'ın elindeki bıçak, yanlışlıkla kendi sağ bacağına saplandı. Bıçağın atardamara isabet etmesiyle kan kaybetmeye başlayan Kazak, hemen Kütahya SSK Hastanesi'ne kaldırıldı. Ancak Kazak kurtarılamayarak hayatını kaybetti.Ali Kazak'ın oğlu Davut Kazak, biranda gelişen olay karşısında ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirtirken, "Kurbanı kesmeye çalıştığımız sırada bir anda babam bacağından yaralandı. Hemen hastaneye kaldırdık ama kurtarılamadı" dedi.

Bu arada Ali Kazak'ın geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda da kurbanını kendisinin kestiği ve aslında acemi olmadığı öğrenildi.Denizli'de kurban kesmek isteyen 150 kişi, ellerini ve ayaklarını kesmeleri sonucu hastanelerde tedavi edildi. Kurbanlarını kendileri kesmek isteyen 150 vatandaş ellerini ve ayaklarını kesmeleri sonucu Denizli Devlet, SSK, Özel Ege, Özel Sağlık ve Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde tedavi edildi.Sadece Denizli Devlet Hastanesi'ne 70'in üzerinde kesik vakası geldiği bildirildi.

Reklam
Reklam

Tokat ve ilçelerinde, kurban kesim işlemi sırasında yaralanan 74 kişinin çeşitli hastanelerde ilk müdahalelerinin yapıldığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Tokat merkezde kurban keserken çeşitli yerlerinden bıçakla yaralanan 13 kişi, Dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesi'nde tedavi edildi. Yaralılardan 8'inin kasap olduğu kaydedildi. Tokat SSK Hastanesi'nde ise 3 kişiye müdahale edildi. İlçelerde ise toplam 58 kişi kurban kesimi sırasında çeşitli yerlerinden yaralandı. İlçeler arasında en fazla yaralanma vakası Turhal'da 17 kişi olarak tespit edildi. Genel olarak yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi. Karabük'te bayramın ilk günü, 16 kasap yaralandı. Edinilen bilgilere göre, kurban keserken kendilerini yaralayan kasaplar, sabahın erken saatlerinden itibaren Karabük Devlet ve SSK Hastaneleri'ne giderek tedavi oldu. Kurbanlık dananın saldırısına uğrayan bir kişi ise SSK Karabük Hastanesi'nde ilk tedavisi yapıldıktan sonra durumunun ağır olması üzerine Ankara'ya sevk edildi. Hastaneye gelen 16 kasap ise, ayakta tedavi edildi.

Reklam
Reklam

Samsun'da bazı acemi kasaplar kurban yerine ellerini keserken, bazıları ise kesim sırasında kurbanlık hayvanların saldırısına uğrayarak hastanelik oldular. Samsun Devlet Hastanesi'ne öğleye kadar 43 kasap acil müdahale için getirildi. El veya ayaklarından yara alan kasaplar acil serviste tedavi altına alındı. Bazıları müşahade altına alınırken, bazı vatandaşlar ise yaraları pansuman yaptırılıp evlerine gönderildi. 63 yaşındaki Naci Şimşek ile 75 yaşındaki Osman Çakıroğlu, kesmek istedikleri kurbanlık hayvanların saldırısına uğrayarak yüzlerinden yaralanıp hastanelik oldular. 55 yaşındaki Demirhan Altıntaş adlı kadın ise kesim sırasında yardım ederken elini kesti. Tedavi altına alınan acemi kasaplar hastanede yoğunluğa sebep oldular.

Bartın'da 17 yaşındaki acemi kasap, parmaklarını kesti. 3 parmağı kopmak üzere olan gencin parmaklarına hastanede dikiş atıldı.Bartın'ın Akmanlar Köyü'nde meydana gelen olayda, 17 yaşındaki Emrullah Manav, kurbanlık danayı kesmek isterken, üç parmağını kesti. Manav, hemen vatandaşlar tarafından SSK İbrahim Denizcier Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Manav'ın kopmak üzere olan parmaklarına dikiş atılırken, sağlık durumunun ise iyi olduğu öğrenildi.

Reklam
Reklam

Adana'da Kurban Bayramı'nın ilk gününde, kurbanını kendi kesmek isteyen 56 kasap, kendilerini doğrayarak hastanelik oldu. Kurban Bayramı'nın ilk günü kurban kesmek için ellerine bıçak alan acemi kasaplar kendilerini kesti. Ellerini, parmaklarını ve bileklerini kesen acemi kasaplar, kan revan içerisinde soluğu hastanede aldı. Öğle saatlerine kadar SSK Adana Hastanesi Acil Servisi'ne 20, Adana Numune Hastanesi Acil Servisi'ne 16, Adana Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne ise 30 kişi başvurdu. Yaralanan acemi kasaplar, ayakta tedavi görerek taburcu edildi. Parmağını kesen acemi kasaplardan 25 yaşındaki Kemal Önce, 2 hafta sonra düğün yapacağını belirterek, tedavisini yapan sağlıkçılara yarasının düğün tarihine kadar iyileşip iyileşmeyeceğini sordu.

Kayseri'de, kurban keserken kendilerini yaralayan acemi kasaplar, soluğu hastanelerde aldı. Kayseri'de kurban keserken ellerinden ve parmaklarından yaralanan acemi kasaplar Devlet Hastanesi Acil Servisi'ni doldurdu. Sabahın ilk saatlerinden itibaren tedavi için hastaneye gelen yaklaşık 100 acemi kasabın deneyimsizlik ve dalgınlık nedeniyle yaralandığı öğrenildi.

Reklam
Reklam

Devlet Hastanesi'nde görevli doktorlar ise bayramlarda bu tür manzaralara alışkın olduklarını belirterek, kurban keseceklerden daha dikkatli olmalarını istedi.Kilis'te, Kurban Bayramı'nın ilk gününde kurbanlarını kendileri kesmeye çalışan 30 kişi, çeşitli yerlerini keserek hastanelik oldu.Kilis'te kurban keserken veya deri yüzerken 30 vatandaş çeşitli yerlerinden bıçakla yaralanarak sağlık kuruluşlarında tedavi altına alındı. Bazı vatandaşlar kurban yerine kendi ellerini keserken, bazıları da et doğramak isterken parmaklarını bıçak ve satırla kesti. Kilis Devlet Hastanesi ve polikliniklere müracaat eden vatandaşların kesilen ellerine dikiş atılarak, şahıslar taburcu edildi.

Konya'da bazı vatandaşlar kurbanlıklarını apartmanlarının önünde kesti. Kurbanlıklarını kesmek isterken ellerinden ve çeşitli yerlerinden yaralanan vatandaşlara ise hastane acil servislerinde müdahale edildi.

Kurbanlarını kesmeye çalışan bazı vatandaşlar, ellerinden ve çeşitli yerlerinden yaralandılar. Yaralanan vatandaşlar ambulans ve otomobillerle hastanelere gelerek tedavi edildi.

Reklam
Reklam

Kocaeli'nde, kurban kesen acemi kasaplar, kendilerini yaralayınca soluğu hastanelerde aldı. Özellikle ellerinden kendilerini yaralayan acemi kasaplara hastanede pansuman yapılarak kesiklere dikiş atıldı.

Erzurum'da acemi kasaplar, kurban yerine kendilerini kesti. Kurban keserken vücudunun değişik yerlerinden bıçak darbesi alan acemi kasaplar, sabahın erken saatlerinden itibaren hastane acil servislerini doldurdu. Bayramın ilk gününde acil müdahale için Erzurum Numune Hastanesi'ne öğle saatlerine kadar 65 acemi kasap getirildi. El veya ayaklarından yara alan kasaplar, dikiş atılmasının ardından evlerine gitti.

Zonguldak'ta kurban kesimine yardım eden Şinasi Azaklı (43), evlerinin önünde kesmeye çalıştıkları öküzün boynuz darbesiyle iki kaşının arasından yaralandı. SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'ne kaldırılan Azaklı, yarasına 8 dikiş atıldıktan sonra taburcu edildi.Van'da da kurban kesim işlemi sırasında 5 kişi hafif şekilde yaralandı. Yaralanan 5 kişi, Van Devlet Hastanesi'nde tedavi oldu.Kırıkkale genelinde de yaralanan 159 kişi hastanelerde tedavi edildi.

Reklam
Reklam

İstanbul'da da Kağıthane Belediyesi'ne bağlı ekipler, belediyece izin verilen yerler dışında kesim yapan vatandaşlara yönelik operasyon gerçekleştirdi. Kağıthane'de bulunan mahallelere yönelik gerçekleştirilen operasyonlara, Belediye Başkanı Fazlı Kılıç da katıldı. Başkan Kılıç, kendi oturduğu mahalleyi de denetlemeyi ihmal etmezken, usulsüz kesim yapan komşularına ceza kesti. Başkan Kılıç, vatandaşları bilgilendirirken uygun kesim yapmayanlara "Belediye Kanunu'na Muhalefet etmek" suçundan 110 YTL ceza kesildiğini ifade ederek, "Vatandaşımız geçen yıllara oranla oldukça bilinçlendi" dedi.

Bursa'da belediyenin yanısıra Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, sokakta kurban kesimlerini denetledi. Kurban Bayramı öncesinde sokakta kesim yapılmaması konusundaki uyarılara rağmen vatandaşların yasağa aldırış etmedikleri ancak geçen yıla oranla sokakta kesimlerin azaldığı görüldü. Belediyenin yanısıra Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün 3 ekibi, bayram namazı sonrasında sokaklarda kesimleri denetledi. Ekipler, ilk olarak sokakta kesim yapmaya hazırlanan vatandaşları uyarırken, ikinci denetimde sokakta kurban kestiği tespit edilenlere 416 YTL ceza kesildi.

Reklam
Reklam

Çevre Yönetim Şube Müdürü Atakan Ünsal, AB normları kapsamında çıkartılan Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki cezai müeyyidenin ilk kez bu yıl uygulandığını hatırlatarak, "Kanunun çıkmasından sonra geçtiğimiz kurban bayramlarında sokakların kan gölüne döndüğü görüntülerde bu yıl büyük oranla azalma oldu. Ekiplerimiz, bayram namazı sonrasında kurban kesmeye hazırlanan vatandaşları uyardı. Uyarılara aldırmayanlara ise 416 YTL idari para cezası kesildi. 6 saatlik denetimde 2 vatandaşa para cezası kestik" dedi. Ünsal, vatandaşın Hayvanları Koruma Kanunu'nu ilerleyen yıllarda benimseyerek, bunun bir kültür haline geleceğini belirtti. Belediye zabıta ekipleri ise merkez ilçelerde uygunsuz kesimlerin geçtiğimiz yıllara göre çok az olduğunu, kesim yapanların uyarıldığını bildirdi.