Açık Cezaevindeki Hükümlünün Cep Telefonu Cezası Kaldırıldı

- MANİSA'nın Salihli Açık Cezaevi'nde hükümlü bulunduğu sırada, üniversite sınavına başvuru için ÖSYM bürosuna götürüldüğünde üzerinde cep telefonu bulununca hakkında

- MANİSA'nın Salihli Açık Cezaevi'nde hükümlü bulunduğu sırada, üniversite sınavına başvuru için ÖSYM bürosuna götürüldüğünde üzerinde cep telefonu bulununca hakkında tutanak tutulan Raşit Var'ın, 11 gün hücre hapsine çarptırıldığı kararı, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi 'üniversite binası cezaevi infaz kurumu değildir' diyerek bozuldu. Hücre hapsi cezası nedeniyle 10 ay geç tahliye edilen Raşit Var'ın avukatı, hazineye karşı tazminat davası açacaklarını söyledi.
İzmir'de işlediği yağma suçundan kesinleşen 5 yıl 4 ay hapis cezasını çekmek üzere Salihli Açık Cezaevi'ne konulan Celal Bayar Üniversitesi Salihli Meslek Yüksekokulu öğrencisi Raşit Var, geçen yıl 7 Ocak'ta, tekrar üniversite sınavına girmek için başvuruda bulunmak üzere, başka bir hükümlü ve kurum müdürü ile birlikte ÖSYM bürosunu gitti.
ÜZERİNDE CEP TELEFONU BULUNDU
Salihli Meslek Yüksekokulu'nun içinde bulunan ÖSYM bürosuna gittiklerinde, kurum müdürü Var'ın üzerinde cep telefonu bulup tutanak tuttu. Var, cezaevinden izinli olarak çıktığı dönemde cep telefonunu bir arkadaşına sattığını, içinde kalan bazı telefon numaralarını almak istediği için arkadaşının bu sırada getirip kendisine verdiğini söyledi.
SAVCILIK 'KOVUŞTURMAYA YER YOK' DEDİ
Ancak cezaevi yönetimi Raşit Var hakkında, cep telefonu ile yakalandığı için Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulundu. Savcılık, 'İnfaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokma' suçunun, ancak ceza infaz kurumuna giriş sırasında yasak eşyanın sokulması veya infaz kurumu içinde bulundurulması halinde oluşabileceğini, oysa o sırada öğrenim gördüğü Meslek Yüksekokulunda bulunduğunu belirterek, 'kovuşturmaya yer olmadığına' karar verdi.
İNFAZ HAKİMLİĞİ HÜCRE HAPSİNİ ONADI
Buna rağmen İnfaz Hakimliği, Salihli Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından Var'a verilen 11 gün hücre hapsi cezasını onadı.
AVUKATI İTİRAZ ETTİ
Raşit Var'ın avukatı Ergün Bademci, önce Salihli İnfaz Savcılığı, İnfaz Hakimliği ve Salihli Ağır Ceza Mahkemesi'ne kararın kaldırılması için talepte bulundu. Avukatın talepleri reddedildi.
Var ise aldığı hücre hapsi cezası nedeniyle infaz hükümleri gereği 10 ay daha fazla cezaevinde kaldı.
YARGITAY HÜCRE HAPİS CEZASINI BOZDU
Avukatı Bademci, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'ne 'Kanun yararına bozma' talebiyle başvuruda bulundu. Talebi yerinde gören 1'inci Ceza Dairesi, Var'a verilen 11 gün hücre hapsi cezası kararını, 'üniversite binası ceza infaz kurumu değildir' diyerek bozdu.
Salihli 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi de yeniden görülen davada Yargıtay'ın kararına uydu.
AÇIK ÖĞRETİM ULUSLARARASI İLİŞKİLERİ KAZANDI
Raşit Var, aldığı hücre hapsi cezası nedeniyle cezaevinde 10 ay daha fazla kaldıktan sonra tahliye edildi. Var, girdiği üniversite sınavında da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü kazandı. Var, üniversitedeki her iki bölümde de okumaya devam ediyor.
Avukat Ergün Bademci, verilen kararın emsal oluşturabileceğini, cezasını açık cezaevinde çeken hükümlülerin bu kararın ardından, cezaevi binası dışında cep telefonu kullanabileceklerini belirtti. Bademci, müvekkilinin haksız yere 10 ay tutuklu kalmasından dolayı da hazineye karşı tazminat davası açacaklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: