Açık hava müzesi gibi kent: Amasya

AMASYA (İHA) - Amasya, 7500 yıllık tarihi, coğrafi konumu, tabii güzellikleri, geçmişten gelen kültürel değerleri, dengeli ve uyumlu toplum yapısıyla geçmişle bugünü birbirine bağlıyor.

Amasya, Hitit, Kimmer, İskit, Med, Pers Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin Harşena Dağı üzerindeki kale, Ferhat Su Kanalı, Kral Kaya Mezarları, Bimarhane, Yalıboyu Evleri, Büyük Ağa Medresesi, Çilehane Camii ve Beyazid Külliyesi gibi eserleriyle tam bir 'açık hava müzesi' görünümünde. Bünyesinde barındırdığı varlıklarıyla çok önemli bir tarih, kültür, sanat ve turizm kenti konumunda olan Amasya'da tarihi mirasın tamamını korumak, onu aslına uygun bir biçimde koruyup yeni nesillere aktarmak, bu amaçla da toplumun dinamikleriyle birlikte gerekli her türlü tedbiri almak valilik ve belediye tarafından öncelikli görev ve uğraş alanı olmuş durumda. Yapılan çalışmalarla birçok eser koruma altına alınarak restore edilirken, birçok tarihi eser de çevresi açılarak gün yüzüne çıkarıldı.

Reklam
Reklam

Geleneksel kent yaşamı, mekan sanatının araştırılması ve sürekliliğin sağlanmasının profesyonelce yapılması gereken zahmetli bir iş olması, yöresel dinamiklerin kent kültür ve dokusunu korumak ve geliştirmek için ulusal ve uluslararası kurumlarla sürekli iletişim içerisinde olması ve bu iletişimden kent yararına olumlu sonuçlar elde etmenin kentte tarihi ve kültürel mirası korumak için strateji ve eylem planı olarak uygulanırken, özellikle vatandaşlarında bu konuda duyarlı olmaları isteniyor.

Kültür Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında 14 il arasında başı çeken Amasya'da bu zamana kadar yapılan çalışmaların meyvesini vermeye başladığına dikkat çeken Vali Celaleddin Lekesiz, "Geldiğimden beri bazı hususların üzerinde duruyorum; planlı çalışma ve markalaşma. Özellikle kültür turizmini çok önemsiyoruz. Bizden önceki idarecilerimizin yaptığı çalışmaları önümüzde hazır bulduk, sıfırdan bir işe başlamadık. Bizde çalışmalarımızı bugüne kadar gelinen noktadan itibaren toplumla paylaşarak, toplumun önerilerini de dikkate alarak ortaya daha steril fikirler çıkartıp devam ettiriyoruz" dedi.
Amasya'nın 'marka kent' olması durumundaki kazanımlarını açıklayan Vali Lekesiz, "Marka kent olursa ne olacak denilirse, turizm destinasyon çalışmasına benzer bir çalışma daha da somutlaşacak. Genel olarak yapılacakları sıraladık, büyük bir ihtimalle bundan sonra marka kent olmasıyla beraber Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın somut katkıları çok daha fazla olacaktır. Bakanlığın 'gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı tanıtımlarında Amasya daha çok yer alacaktır' gibi pek çok artıları olacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam