Açıkgöz: İstanbul’un fethi Türk ve dünya tarihinin dönüm noktasıdır

AK Parti Yozgat İl Başkanı Avukat Fahri Açıkgöz, İstanbul’un fethinin Türk ve dünya tarihi açısından...

AK Parti Yozgat İl Başkanı Avukat Fahri Açıkgöz, İstanbul’un fethinin Türk ve dünya tarihi açısından dönüm noktası olduğunu söyledi.
İstanbul’un fethinin 558. yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Fahri Açıkgöz, İstanbul’un fethinin yalnızca bir dünya kentinin el değiştirmesi gibi basit bir olaydan ibaret olmadığını vurguladı.
Fethin, tüm insanlığı sevgi, barış ve özgürlük ülkesine taşıma arzusu olduğuna işaret eden Açıkgöz, "29 Mayıs 1453’ten itibaren, İstanbul, hoşgörünün, barışın, aklın, bilimin, özgürlüğün merkezi haline gelmiş; bu iklim İstanbul’dan bütün dünyaya dalga dalga yayılmıştır. İstanbul'un fethi, Avrupa'yı, özellikle Bizans'ı boğmakta olan insanlığın yüz karası orta çağ zulmünü tasfiye edip yerine sevgiye, şefkate, müsamahaya, yüksek bir ruh asaletine dayanan İslam medeniyetini inşa etmiştir." dedi.
Fetihten sonra dünyanın medeniyet kaynağı olan İstanbul’da farklı etnik ve inanıştaki insanların bir arada huzur ve barış içerinde yaşadıklarını ifade eden Açıkgöz, "Fetihten sonra İstanbul, farklı etnik ve inanıştaki insanların bir arada huzur ve barış içinde yaşadıkları örnek alınacak bir uzlaşma kültürünün de beşiği olmuştur. Fetih, katı Hristiyanlık düşüncesinin aklı kovduğu, teokratik fanatizmin hür yaşamayı yok ettiği, insanların yarı köle halinde yaşadığı ve ümitsizliğin hakim olduğu batı dünyası karşısında, getirdiği değerler sistemi ile Türk ve İslam kültürünün yüz akı olarak medeniyet tarihimizde yerini almıştır. Yüce Peygamberimiz(sav)'in övgüsüne de yüzyıllar öncesinden mazhar olan fetih hareketi ile İstanbul, diğer inançlara hürmet esasıyla çok sayıda Türk-İslam eseri ile taçlandırılmıştır." ifadelerini kullandı.
Fethin ardından İstanbul'un uzun yıllar imparatorluk coğrafyasının beşeri, kültürel ve ticari bir kaynaşma merkezi olduğuna dikkat çeken Açıkgöz, "Büyük hükümdar Fatih Sultan Mehmet’in genç yaşına rağmen ulaştığı bu başarıda, yenilikleri yakından izleyen, cesur ve kararlı kişiliğinin yanı sıra, kutlu bir yönetim ve hükümranlık davasını şuurlarında taşıyan dönemin bilgelerinin ve bilginlerinin de önemli katkıları bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin dünyada daha güçlü bir ülke olarak yerini almasında kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularının artırılması gerektiğini ifade eden Açıkgöz, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Türkiye’mizin bugün de küresel güç dengeleri arasında sözü geçen, güçlü bir ülke olarak yerini almasını istiyorsak, ecdadının yüzyıllar boyu bir yönetim prensibi olarak kullandığı ‘kardeşlik ve birlikte yaşamanın cazibesini artırmalı’ onurlu, huzurlu ve saygın bir gelecek için Türkiye Cumhuriyetini kardeşçe yaşanabilir bir çekim merkezi yapmalıyız. Sadece Türkiye için değil, sadece İslam dünyası için değil, tüm insanlık için Fetih kutlu olsun." açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz